Ilustracija

Novih 28 miliona radnih mjesta u obnovljivim izvorima energije

Industrija obnovljivih energija doživljava procvat i prošle je godine otvorila čak 500 hiljada novih radnih mjesta, čime je njihov ukupan broj prvi puta premašio deset miliona, saopštila je Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA).

Ukupno je zahvaljujući obnovljivim izvorima energije do kraja prošle godine kreirano 10,3 miliona radnih mjesta, što predstavlja povećanje od 5,3% u odnosu na kraj 2016, pokazuje izvještaj agencije. Rezultati pokazuju da vlade širom svijeta danas smatraju energiju iz obnovljivih izvora “nosećim stubom privrednog rasta sa niskim emisijama ugljen-dioksida”, zaključuje izvršni direktor agencije Adnan Z. Amin.

“Ti podaci u osnovi podupiru našu analizu prema kojoj isključivanje uglja iz globalnog energetskog sistema može poduprijeti rast globalne privrede i kreirati 28 miliona radnih mjesta u tom sektoru do 2050. godine“, istakao je direktor IRENA-e.

Prošle godine je daleko najviše novih radnih mjesta u tom sektoru otvoreno u Kini, Brazilu, Sjedinjenim Državama, Indiji, Njemačkoj i Japanu – čak 70%. U odnosu na 2012. ukupan broj radnih mjesta u sektoru obnovljivih izvora energije povećan je za 47%, a više od 60% koncentrisano je u Aziji, i to uglavnom u Kini, pokazuje izvještaj agencije. Na kraju prošle godine sektor obnovljivih izvora zapošljavao je u Kini ukupno 3,88 miliona radnika, 12,1% više nego godinu dana ranije. Udio Kine u ukupnom broju radnih mjesta u tom sektoru iznosio je 38%.

Smatra se da je širenje sektora obnovljivih energija ključno za ostvarivanje ciljeva globalnog pakta o borbi protiv posljedica promjene klime na Zemlji, sklopljenog krajem 2015. godine u Parizu. Da bi se rast prosječne temperature na Zemlji sveo ispod dva stepena Celzijusa, udio obnovljivih izvora u globalnom energetskom sektoru mora se udvostručiti do 2030. godine, naglašavaju u agenciji. “Ulaganja moraju da porastu sa nekih 305 milijardi dolara koliko je bilo u 2015. na prosječnih 900 milijardi dolara godišnje u razdoblju do 2030.“, poručili su iz IRENA-e. Ujedno ističu da je energija iz obnovljivih izvora u međuvremenu drastično pojeftinila zahvaljujući razvoju tehnologije u posljednje vrijeme.

Check Also

Veselin Grobović, predsjednik Opštine Nikšić: Budžet u suficitu, nove investicije, nezaposlenih manje za 30 odsto (video)

U toku 2018. Opština Nikšić je bila jedna od rijetkih koja je ostvarila suficit u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *