Naslovne strane dnevnih novina za 7. maj – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

ZA DVIJE GODINE STIGLO SEDAM ZAHTJEVA ZA GRADNJU MALIH HIDROELEKTRANA

Na adresu Ministarstva ekonomije je od početka 2016. godine pristiglo sedam zahtjeva za izdavanje energetskih dozvola za izgradnju malih hidroelektrana, saopšteno je Dnevnim novinama iz tog resora. Od tog broja, kako su kazali, dva se odnose na rekonstrukciju postojećih, a jedan na izgradnju male hidroelektrane na hidrotehničkim sistemima.

Rasprava do 15. juna

Javna rasprava o Nacrtu zakona o zaštiti depozita, koji bi trebalo da obezbijedi zaštitu deponenata u momentu kada nastupi zaštićeni slučaj, trajaće do 15. juna, saopšteno je iz Ministarstva finansija. Zainteresovani tom resoru mogu dostavljati sugestije i komentare na nacrt koji je pri premio Fond za zaštitu depozita.

Uskladiti crnogorsku sa evropskom legislativom

Olakšavanje trgovine na graničnim prelazima, uvođenje elektronske razmjene podataka i usklađivanje legislative sa evropskom, neke su od aktivnosti kojima se pomaže potpisnicama Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA) da povećaju izvoz, kazao je direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić.

Dan

Uslovi kolektivni ugovor i garancija da neće biti otkaza

Predstavnici Sindikata željezare Toščelik trebalo bi danas u 10 časova u Ministarstvu ekonomije da razgovaraju sa ministarkom Dragicom Sekulić o probemima u toj fabrici. Uprava Toščelika, kojom od 2012. godine gazduje istoimena turska firma, nedavno je tehnološkim viškom proglasila sedamnaest stalno zaposlenih radnika, od kojih je njih petnaest već potpisalo saglasnost da uz određenu otpremninu napusti radna mjesta. Iz fabričkog sindikata navode da će danas od ministarke Sekulić zahtijevati da im od uprave obezbijedi potpisivanje kolektivnog ugovora i garancije u pisanoj formi da više neće otpuštati radnike.

Budva, Nikšić i Podgorica najzaduženije

Konsolidovani dug opština na kraju prošle godine iznosio je oko 166,97 miliona eura, što je za oko 8,78 miliona manje nego na kraju 2016. godine. – Najzaduženija je Budva sa 65,77 miliona, slijede Nikšić sa 17,08 i Podgorica sa 16,28 miliona eura, a bez zaduženja su Gusinje i Petnjica saopšteno je za portal CdM iz Ministarstva finansija.

Vodiče bez licence ne mogu kažnjavati

Kao i svaki zakon, i Zakon o turizmu ima svojih dobrih strana, ali ima i onih koje treba preispitati, tvrdi profesor Rade Ratković, dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi, koji je u intervjuu za “Dan naglasio da registraciju turističkih vodiča u Centralni registar privrednih subjekata (CPRS) neki pravdaju potrebom naplate poreza, pri čemu je naglasio da je način oporezivanja propisan posebnom legislativom, ističući da nema potrebe da se fizičko lice gura da postane pravno lice radi lakše kontrole plaćanja poreza.

Pobjeda

Založena imovina vrijedna 2,6 milijardi

Stanovi, zgrade, poslovni prostori, jahte, livade… založeni za kredite i potraživanja u bankama u Crnoj Gori vrijede 2,578 milijardi eura, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke uz pojašnjenje da su to podaci koje im dostavljaju bankari. Ukupni krediti, među kojima su i oni obezbijeđeni nekretninama, na kraju marta tekuće godine vrijede 2,75 milijardi eura.

Rekonstrukcija tri obrazovne ustanove u vrijednosti od 2,8 miliona eura

Ministarstvo ekonomije potpisalo je ugovore o izvođenju radova na primjeni mjera energetske efikasnosti u tri obrazovne ustanove u vrijednosti od 2,8 miliona eura, a izvođenje radova počeće sredinom ovog mjeseca sa rokom završetka od pet mjeseci, saopšteno je iz ovog resora.

Prezentacija IPARD-a Danilovgradu i Nikšiću

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja počeće danas info kampanju po crnogorskim opštinama, kako bi zainteresovanim proizvođačima pojasnili uslove, kriterijume i mogućnosti za podršku investicijama kroz IPARD javni poziv namijenjen prerađivačkom sektoru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *