Argentina podigla kamatnu stopu na 40 odsto

Centralna banka Argentine podigla je glavnu kamatnu stopu sa 27,25 na 40 odsto pošto je valuta peso oslabila u odnosu na dolar za 20 odsto od početka ove godine.

Nakon reakcija centralne banke, koja je do sada u cilju jačanja valute potrošila pet milijardi dolara iz deviznih rezervi ove godine, peso je ojačao za pet odsto i trenutno je na nivou od 21,2 dolara, a prije toga se za jedan peso moglo dobiti 22,2 dolara.

Pad pesosa je prvo veliko iskušenje za Mauricija Makrija, reformističkog predsjednika države koji je vlast osvojio i sloganom kako će Argentinu opet napraviti “normalnom zemljom”.

Prema pisanju londonskog Fajnenšl tajmsa, Mkri je, uprkos najavi i sprovođenju ekonomskih mjera koje smeraju liberalizaciji ekonomije, i dalje zadržao popularnost kod građana koje je trenutno na nivou od 50 odsto. Argentina je posljednji put bankrotirala 2003., kada nije uspjela isplatiti prispjeli dug od 100 milijardi dolara, a tada je sprovedena i masivna devaluacija pesosa.

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *