Savjeti stručnjaka kako da tražite povećanje plate

Dodajte komentar

Većina radnika dođe do tačke u svojoj karijeri kada osjećaju kako nisu plaćeni dovoljno za ono šta rade. Sljedeći logičan korak je pitati šefa za povišicu, ali za to treba biti potpuno spreman. Direktor britanske Agencije za zapošljavanje James Reed podijelio je nekoliko savjeta kako da to učinite ispravno.

Prvo što morate uraditi jeste postaviti pitanje

Dogovorite sastanak s menadžerom i razgovarajte o ciljevima u karijeri, vašem doprinosu kompaniji i vrijednostima koje planirati odnositi i u budućnosti. Balansirajte između svog zahtjeva za povećanje plate i prihvatanja novih dužnosti.

Znajte koliko vrijedite. Dođite spremni

Istražite vašu vrijednost baziranu na nivou iskustva u industriji i ocijenite je. Možete koristiti pretraživače za plate i opise poslova kako biste pronašli koja je to visina plate adekvatna za posao koji obavljate.

Pripremite se za dodatne obaveze

Kompanija vas neće nagraditi za ništa zauzvrat. Potrudite se da pokažete koje ćete dodatne vrijednosti donijeti kompaniji, da li ćete preuzeti nove obaveze ili ćete se više obrazovati kako bi ste specijalizirali vaši profesiju.

Nemojte nikada prestati da učitie

Širiti znanje pohađanjem kurseva i čitajući vijesti iz vaše industrije.

Pokažite da imate pravi način razmišljanja za posao

Oko 97 posto poslodavaca kazalo je kako bi uvijek izabralo radnika s ispravnim razmišljanjem nego s većim sposobnostima jer se vještine mogu naučiti, ali se razmišljanje teško može promijeniti.

Pregovarajte profesionalno

Ako je odgovor ne, pitajte za koliko vremena mogu ponovo razmotriti zahtjev. Šest mjeseci je obično idealno vrijeme. Možda će vam biti teško da sakrijete razočarenje, ali pokušajte da se ne uznemiravate ili pobjesnite ispred šefa. Možda nije do njega.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *