Naslovne strane dnevnih novina za 3. maj – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Ekonomija Crne Gore sve više zaostaje za Evropom

Crna Gora se, prema iznosu prosječnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku, sve više udaljava od razvijenog dijela Evrope, pokazuje analiza londonskog Ikonomist intelidžens junita (EIU). EIU je u novoj analizi uporedio prosječan BDP po stanovniku država u tranziciji iz centralne i istočne Evrope sa BDP-om 15 razvijenih članica Evropske unije 1989. i 2017. godine. “Razlika između njihovog prosječnog dohotka i nivoa dohotka u EU15 bila je veća 2017. godine nego 1989”, navodi se u analizi pod nazivom Približavanje razvijenoj Evropi usporava.

Nas su prevarili, nadamo se da sud neće

Budvanin Vladimir Popović i Španac Carles Collu Palou podnijeće krivičnu prijavu protiv prvih partnera Vlade u poslu izgradnje vjetroelektrana na Možuri.To su Vijestima potvrdili Budvanin i Španac, koju su i prije više od četiri godine pred podgoričkim Osnovnim sudom podnijeli tužbu protiv firmi BWP Montenegro, BWP Europe Consulting S.L. i Fersa Energias Renovables, jer im kako tvrde nije isplaćena provizija od po 2.000.000 eura, za ugovaranje posla.

Dnevne novine

Prihodi Plantaža veći za trećinu

Plantaže su u prvom kvartalu ostvarile 2,7 miliona eura prihoda što je 33 odsto više nego 2017, dok su ukupni troškovi preduzeća manji dva odsto, saopšteno je iz kompanije. Prihodi od flaširanih proizvoda na crnogorskom tržištu su, kako se navodi u izvještaju o poslovanju, veći 68 odsto, dok su na kineskom porasli za gotovo tri puta.

Nije lako imati monopol na bankarskom tržištu

Na crnogorskom bankarskom tržištu konkurencija je vrlo izražena, već postoji šest velikih banaka u Crnoj Gori mjereno po veličini aktive, tako da nije jednostavno ostvariti monopolsku poziciju, kazao je Dnevnim novinama predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka Esad Zaimović

Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu porasla skoro za trećinu

Obim industrijske proizvodnje u Crnoj Gori u prva tri mjeseca porastao je za 27,4 odsto u odnosu na početak 2018, a čak 39 odsto spram pokazatelja iz istog perioda prethodne godine, pokazuju preliminarni podaci Monstata. Po mjesecima, rast u januaru bio je 12,3 odsto, mjesec kasnije 27,7, a tokom marta čak 42,3 odsto.

Dan

Dobit pet puta manja nego lani

Hotelsko-turističko preduzeće (HTP) Vektra Boka završilo je prvi ovogodišnji kvartal sa neto dobitkom od 2,3 hiljade eura, pet puta manjim u odnosu na isti period prošle godine. Poslovni prihodi kompanije na kraju marta porasli su 41 odsto na 179,1 hiljada eura, a rashodi 55 odsto na 176,8 hiljade eura.

Prezentacija dva prograna

Prezentacija dva programa podrške, koju sprovodi Ministarstvo ekonomije i za koja su javni pozivi u toku, biće održana danas u M:tel Digitalnoj fabrici. Program za unapređenje inovativnosti malih i srednjih preduzeća i program povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda predstaviće generalni direktor za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima Radosav Babić – navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Budvanska rivijera i Institut u minusu preko milion eura

Državna preduzeća su loše poslovala u prvom kvartalu tekuće godine, pokazuju rezultati poslovanja. Za neka preduzeća je minus u prvom tromjesečju karakterističan, dok su firme, poput Montekarga, ovaj dio godine završile sa gubicima, iako su lani bile u plusu u istom periodu.

Pobjeda

Vodni resurs se mora iskoristiti

Mađarska je u Crnu Goru u posljednjih deset godina investirala 202,5 miliona eura, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG). Kako su kazali, na forumu privrednika dvije države saopšteno je da su Crna Gora i Mađarska prošle godine ostvarile ukupnu robnu razmjenu od 52,6 miliona eura, što je manje za tri odsto u odnosu na 2016. godinu. Sa forumaje poručeno da se voda kao značajni privredni resurs mora iskoristiti.

Danas protest upozorenja

Radnici Tosčelika održaće danas u osam sati jednočasovni protest upozorenja kao odgovor upravi fabrike na najavljenu sistematizaciju po kojoj 17 zaposlenih treba da ostane bez posla. Riječ je o 17 radnika, većinom inženjera, koji imaju oko 20 godina staža, za čije je otpuštanje uprava kao razlog navela lošu situaciju na tržištu.

U minusu 1,55 miliona

Kompanija Plantaže ostvarila je u prvom kvartalu gubitak od 1,55 miliona eura, stoje pet odsto manje u odnosu na prošlu godinu. Iz kompanije je saopšteno daje Odbor direktora na redovnoj sjednici ocijenio daje pojava gubitka u prvom kvartalu godine karakteristična u poslovanju takvog privrednog sistema.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *