Srbija: Formira se registar stvarnih vlasnika preduzeća

Dodajte komentar

Nacrt zakona o evidenciji stvarnih vlasnika, koji je nedavno usvojila Vlada Srbije, predviđa da se do kraja januara sljedeće godine formira registar osoba, koje su pravi vlasnici najmanje 25 odsto preduzeća.

Cilj upisa građana koji stoje iza kompanija je sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Prema Nacrtu zakona o evidenciji stvarnih vlasnika, iza svake firme, zadruge, stranih predstavništava, fondacija, zadužbina i ustanova, mora da stoji ime, pišu “Večernje novosti”.

Kada on stupi na snagu, što će biti osam dana po usvajanju, firme će imati rok od 30 dana da odrede ko im je stvarni vlasnik. Podatke će poslati Agenciji za privredne registre, koja je dužna da registar ustanovi do kraja januara sljedeće godine.

“Novosti” ističu, pozivajući se na podatke APR-a iz marta 2018. godine, da će obavezu upisa imati 170.000 registrovanih subjekata, među kojima je i 28.168 preduzeća, kojima su vlasnici ili suvlasnici strana pravna lica i pojedinci.

Prema navodima nadležnih, koje “Novosti” ne imenuju, postojeći mehanizam razmjene podataka pokazao se u praksi nedovoljno efikasnim. Trenutno su najveći problemi brzina pribavljanja podataka i njihova vjerodostojnost.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *