Hrvatska prodaje Croatia Airlinesa

Dodajte komentar
9actl

Vlada Hrvatske će u ovoj godini tražiti strateškog partnera za domaćeg avioprevoznika Croatiju Airlines, ide se i u restrukturiranje putnog sektora, ali i kompaniji u sastavu Hrvatskih željeznica uz podršku Svjetske banke.

To je dio Nacionalnog programa reformi uz Program konvergencije koji Vlada sjutra na sjednici usvaja, a koji dosad nije bio poznat javnosti i nije se spominjao u prijašnjim programima reformi koje se šalju Europskoj komisiji, prenosi portal SEEbiz.

“Poanta je da se osigura dugoročna budućnost Croatia Airlinesa. Oni su za vrijeme bivše Vlade prošli program restrukturiranja, kompanija je malo stabilizovana, ali budući da više nema državnih pomoći, bez partnera je upitna budućnost”, kažu nezvanično u hrvatskoj Vladi.

Ranije su se kao najozbiljniji kandidati za preuzimanje spominjali Qatar Airways i Lufthansa, dok su iz Turkish Airlinesa nedavno poručili kako nisu zainteresovani.

Croatia Airlines u prva tri mjeseca ove godine prevezao je gotovo 330 hiljada putnika, što je oko 7 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a ove je godine i dodatno proširio mrežu evropskih odredišta, pa će, među ostalim, avioni te kompanijeletjeti i za Dublin.

Neto dobit Croatia Airlinesa za 2017. godinu iznosila je 27 miliona kuna, što je čak četiri puta više nego godinu ranije kad je neto dobit iznosila 6,6 miliona kuna. Ukupni CA-ovi prihodi iz poslovanja u 2017. godini prema preliminarnim podacima ostvareni su u visini od 1,76 milijardi kuna što je za 13 posto više u odnosu na 2016. godinu. Na visinu ostvarenih prihoda uticala je prodaja dijela slotova na aerodromu  London Heathrow.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *