Turci i Italijani najčešći kupci nekretnina, Rusi masovno rasprodaju

Ponuda i potražnja za stanovima na primorju i u Podgorici standardno je dobra, dok je na sjeveru skoro i nema. Na cijeni su i dalje nekretnine na primorju, a zanimljivo je da su sve više kupci iz Turske i Italije.

Ponuda i potražnja nekretnina već godinama najveća je na primorju i u Podgorici, kažu u agencijama. Na sjeveru interesovanje je slabo i za kupovinu i za prodaju, a, najskuplje je i dalje na primorju.

“Cijene su stabilne već duže vrijeme i nijesu se značajno mijenjale od prošle godine. Cijene na primorju se kreću od hiljadu do 10 hiljada eura po kvadratu, zavisno od pozicije i luksuza. U Podgorici od hiljadu do dvije hiljade novogradnja, dok je na sjeveru to svakako manje nego u Podgorici i na primorju”, kazala je za RTCG Sanja Radulović iz jedne od agencija za nekretnine.

Najviše se kupuju stanovi u novogradnji, dok se kuće najmanje traže. Iskustva su različita, ali utisak agenata je ostao isti – da je manje više jednak broj onih koji stanove kupuju za gotovinu i na kredit.

“Kod nas ovdje u Podgorici ima putem kreditiranja, a primorje sve uglavnom keš. Primorje većinom strani kupci, a Podgorica naši domaći”, saopštila je Svetlana Brajović, iz agencije za nekretnine u glavnom gradu.

Agencije bilježe i obrt u strukturi stranih kupaca. Ruski državljani koji su posljednjih desetak godina bili ubjedljivo prvi na listi, više ne zauzimaju tu poziciju.

“Na našem tržištu se pojavio veliki broj turskih državljana koji kupuju nekretnine i ulažu u Crnu Goru. Veliki upliv imamo od italijanskih kompanija, koji takođe ulažu u poslove”, kazala je Radulović.

Iako je teško procijeniti, naši sagovornici ne očekuju da će u narednom periodu doći do značajnijih promjena na tržištu nekretnina. Vjeruju da će i dalje biti veliko interesovanje za prodaju i kupovini, a da se cijene neće bitno mijenjati.

Budvanski Rusi masovno rasprodaju nekretnine

Posljednjih nekoliko godina ruski državljani sve više prodaju svoje stanove i kuće u Budvi, iako stalno raste broj njihovih turista u Crnoj Gori. S druge strane, pojavljuju se kupci nekretnina iz zapadne Evrope, a odnedavno i iz Turske.

Bogati ruski kupci koji su se pojavili prije desetak godina i podigli cijene u Budvi do nivoa fantastike danas su mahom, relistični, užurbani prodavci.

“Što se naše agencije tiče za 80 posto je pala potražnja ruskih klijenata za kupovinom ili za investiranjem na Crnogorskom primorju, a s druge strane je 80 posto porasla njihova ponuda za prodajom. Svakodnevno imamo prijave njihovih stanova, placeva itd”, kaže Dušan Ranković iz agencije za nekretnine “Kamin” Budva, izvještava Radio Slobodna Evropa.

Ruski državljani su, prema nezvaničnim procjenama, od 2005. godine do 2010. kupili oko 100.000 nekretnina u Crnoj Gori.  Posljednjih godina rijetko kupuju, a i budžeti su im skromniji, te kupuju manje stančiće za 50.000-60.000 eura.  Nekretnine koje su nekada kupovali po enormnim svotama, danas uglavnom prodaju upola cijene, što je uticalo na slabljenje tržišta.

Razlozi ruskog povlačenja mogli bi biti svjetska ekonomska kriza, pad i nestabilnost rublje od 2014. godine do danas, a nisu isključeni ni politički motivi.

Zvanično oko 4.200 ruskih državljana ima stalni ili privremeni boravak

Izvor: RTCG, Slobodna evropa

Check Also

Bivši vlasnik Kombinata aluminijuma izgubio još jedan spor

Vrhovni sud odbio je zahtjev En plus grupe za reviziju sudskog postupka u kojem je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *