Za obnovu infrastrukture u Siriji biće potrebno 400 milijardi dolara

Dodajte komentar

Siriji će biti potrebno 400 milijardi američkih dolara za obnovu nakon više od sedam godina građanskog rata, citirao je u razgovoru za ruske medije sirijskog predsjednika član izaslanstva ruskog parlamenta nakon nedjeljnog posjeta Damasku.

Dimitri Sabljin, zastupnik ruske Dume, za rusku je državnu novinsku agenciju RIA Novosti u nedjelju izjavio kako će prema procjenama predsjednika Asada Siriji biti potrebno 400 milijardi dolara za “obnovu infrastrukture” za koju se očekuje da će trajati od 10 do 15 godina.

Sabljin je predvodio izaslanstvo ruskih parlamentaraca koje se u nedjelju u sirijskoj prijestolnici sastalo s predsjednikom Asadom.

Sirijski predsjednik kazao je prema navodima ruskog funkcionera da zapadne naftne i plinske kompanije nisu dobrodošle – za razliku od ruskih.

Sirijski državni budžet za fiskalnu 2018. godinu iznosi 3.187 milijardi sirijskih funti (približno 6,19 milijardi dolara).

“Stanje u sirijskoj ekonomiju bitno je pogoršano zbog kontinuiranog sukoba koji je započeo 2011. godine. Aktivnosti su u razdoblju od 2010. do 2017. pale više od 70 posto”, pokazuju CIA-ini osnovni podaci o Siriji.

Sirijska državna agencija SANA potvrdila je sastanak sirijskog predsjednika i ruskog parlamentarnog izaslanstva, napominju ruski mediji, navodeći kao teme sastanka “tripartitni raketni napad, kampanju dezinformacija i laži u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN)”.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *