I Youtube optužen da je nelegalno prikupljao podatke

Nakon skandala oko krađe podataka korisnika društvene mreže Facebook, šokantna saznanja isplivala su u javnost o Youtubeu, jednom od najpopularnijih sajtova na svijetu.

Naime, više od 20 advokatskih i korisničkih udruženja optužilo je Youtube da prikuplja podatke o djeci i tako krši američke zakone o zaštiti djece.

Prijava je podnesena Federalnoj trgovinskoj komisiji (FZC), a u njoj se navodi da je ova kompanija prikupljala podatke djece mlađe od 13 godina.

Podnosioci prijave su zatražili od Googla da promijeni sadržaje za mlađu publiku i od Youtube zatražili da plati visoku odštetu za ilegalni profit stečen preko navika djece.

Grupa tvrdi da je Google prikupio lične podatke djece mlađe od 13 godina, uključujući informacije kao što su broj telefona, njihove lokacije i aktivnosti, te to upotrijebio da bi im plasirao reklame bez roditeljskog pristanka.

“Google je, baš kao i Facebook, svoju pažnju usmjerio na veliku dobit umjesto na zaštitu privatnosti”, navodi Džef Čester iz “Centra digitalne demokratije”, jedne od vodećih advokatskih grupa, a koja je učestvovala u podnošenju prijave

Check Also

Wizz Air uvodi nove letove iz Beograda, Tuzle i Skoplja

Niskotarifni avio-prevoznik Wizz Air uvešće nove letove iz Beograda, Tuzle i Skoplja do Salcburga od …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *