Osiguravajuća društva zaradila pet i po miliona eura

Dodajte komentar

Osiguravajuća društva koja posluju na crnogorskom tržištu prošle godine su, prema preliminarnim rezultatima Agencije za nadzor osiguranja, ostvarila ukupnu dobit od 5,5 miliona eura. U plusu nije bio jedino Atlas life, koji je početkom ove godine i prekinuo djelatnost čime su njegova prava i obaveze po osnovu ugovora o osiguranju prenijeta na Grawe osiguranje.

Pomoćnik direktora u Agenciji za nadzor osiguranja (ANO) Ivana Šaranović-Jovićević za Vikend novine rezultat od 5,5 miliona komentariše kao nastavak pozitivnog trenda koji traje od 2011. godine.

“Što se tiče prošle godine, crnogorsko tržište osiguranja su karakterisala pozitivna kretanja relevatnih pokazatelja, između ostalog, to su rast premije i gustine osiguranja, kao i razvoj portfolija proizvoda. Životno osiguranje karakterišu kontinuirana stabilnost, likvidnost sektora i rast učešća dobrovoljnih osiguranja u ukupnoj tržišnoj premiji”, kazala je Šaranović-Jovićević.

Prema preliminarnim podacima ANO, prošle godine je u poređenju sa 2016. naplaćeno dva odsto više premija što ukupno iznosi 81,8 miliona eura.

“Taj napredak je generisan rastom premije u oba tržišna segmenta i to kod životnih osiguranja za 3,4, a kod neživotnih za 1,7 odsto čija fakturisana bruto premija iznosi 67,6 miliona eura”, naglasila je Šaranović-Jovićević.

Ona dodaje da je učešće obaveznih osiguranja u tržišnoj premiji i dalje dominantno, te da je na kraju prošle godine iznosilo 55 odsto, uz kontinuiranu promjenu strukture premije u korist dobrovoljnih osiguranja.

Ukazujući na premije, tačnije novac koji građani izdvajaju za plaćanje osiguranja, nasa sagovornica govori da je Lovćen osiguranje i dalje najveće osiguravajuće društvo.

“Ta kuća je prošle godine ostvarila 29,9 miliona eura premije, što je na istom nivou u poređenju sa 2016, a udio Lovćen osiguranja u ukupnom iznosu na tržištu je 36,5 odsto”, istakla je Šaranović-Jovićević.

Slijedi Sava osiguranje sa 12,4 miliona eura bruto fakturisane premije, tačnije sa tržišnim udjelom od 15,11 odsto.

“Zatim, Generali sa 13,3 odsto ili 10,8 miliona eura naplaćenog, Uniqa neživotno osiguranje sa 12,7 odsto, što je 10,4 miliona eura bruto fakturisane premije i Grawe sa 7,4 procenta tržišnog udijela, to jest šest miliona eura bruto fakturisane premije”, navela je Šaranović-Jovićević.

(Opširnije u današnjim Dnevnim novinama)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *