Odlazak jednog od najuglednijih bankara

Dodajte komentar

U Centralnoj banci juče je održana komemorativna sjednica povodom smrti Krunislava Kruna Vukčevića, nekadašnjeg guvernera Narodne banke Crne Gore i potpredsjednika Vlade.

Opraštajući se od Vukčevića guverner dr Radoje Zugić je kazao da je imao reputaciju jednog od najuglednijih bankara i finansijskih stručnjaka na prostorima bivše Jugoslavije.

Radni angažman započeo je u Narodnoj banci Jugoslavije za Crnu Goru, potom u Jugobanci gdje je prošao put od višeg savjetnuika do generalnog direktora. U dva mandata bio je guverner Narodne banke Crne Gore i član Savjeta Narodne banke Jugioslavije. Zbog ogromnog znanja, inovativnosti i iskustva, te doprinosa koji je dao na planu razvoja kreditno monetarnog sistema, na prijedlog Centralne banke Crne Gore odlikovan je Ordenom crnogorske zastave drugog stepena, koji mu je predsjednik Crne Gore Filip Vujanovića uručio 2012. Vukčević je od 1993. do 1997. bio potpredsjednik Vlade Crne Gore kazao je Žugić.

On je podsjetio da je nakon penzionisanja Vukčević bio aktivno angažovan na poslovima konstituisanja, razvoja i jačanja uloge Centralne banke Crne Gore, a od 2001. do 2010 bio je član Savjeta CBCG.

U svakoj od faza profesionalnog životnog puta ostavio je poseban pečat i neizbrisiv trag. S toga s pravom možemo reći da nas je napuštio čovjek ogromnog znanja i iskustva koje je nesebično dijelio sa drugima. Posjećivao je CBCG redovno i održavao kontakte sa nama želeći da sve do posljednjeg dana svojim dobronamjernim savjetima da doprinos razvoju i prosperitetu centralnog bankarstva. Poslije njegovog odlaska nama ostaje obaveza da znanje i iskustvo koje nam je pernio koristimo za opšte dobro naše zemlje i da se s ponosom sjećamo njegove plemenitosti i ljudskosti kazao je Zugić na komemorativnoj sjednici kojoj su prisustvovali porodica, poslovni saradnici, prijatelji…

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *