U Crnoj Gori žive 64 milionera

U Crnoj Gori žive 64 milionera. Preciznije, toliko iznosi broj građana ili fizičkih lica koji na svojim računima imaju depozite u iznosu od preko jednog miliona.

Na kraju 2017. godine 64 fizička lica su imala depozite od jedan milion eura i više. Najveći pojedinačni depozit građana u bankarskom sistemu iznosi 63,3 miliona eura.

“U skladu sa članom 84 Zakona o bankama ne možemo saopštiti ko su vlasnici milionskih štednih uloga”, kazali su “Danu” iz Centralne banke (CBCG).

U odnosu na podatke od prije godinu dana, broj milionera u Crnoj Gori se povećao za deset, dok se iznos najvećeg depozita povećao za skoro 50 miliona eura.

Najbogatiji Crnogorac, čiji identitet iz CBCG nijesu smjeli otkriti, ima dovoljno novca da narednih 14 godina isplaćuje dječiji dodatak. U ovoj godini Vlada je za tu namjenu opredijelila 4,45 miliona. Takođe, sa tim iznosom može da plaća rentu Vladi u narednih šest godina. Porodiljama bi mogao i da plaća odsustva naredne četiri godine a ishranu djece u predškolskim ustanovama narednih šest decenija. Da ima još šest miliona mogao bi da isplati i invalidske penzije na godišnjem nivou, piše Dan.

Iznos od 63,3 miliona je dovoljan da se isplati prosječna plata od 511 eura za 123.874 građana CrneGore ili za petinu stanovništva ili da za deset hiljada ljudi plaća godinu dana po 511 eura, odnosno da im plaća godišnje zarade.

Prošle sedmice su akcionari Elektroprivrede odlučili da kupe većinski paket akcija Rudnika uglja za 33 miliona. Najbogatiji Crnogorac bi mogao da kupi dva Rudnika uglja ako bi se “snašao” za još 2,7 miliona.

Ukupan iznos depozita fizičkih i pravnih lica na kraju prošle godine iznosio je skoro tri milijarde eura. Od toga se na depozite građana odnosi 1,7 milijardi, a na depozite pravnih lica, odnosno firmi 1,3 milijarde, kazali su nam iz Fonda za zaštitu depozita.

U bankarskom sistemu je ukupan broj deponenata 861,189 od čega 797,453 fizičkih, a 63,736 pravnih lica. Ukupni depoziti građana u bankarskom sistemu na datum 31.12.2017. godine iznosili su 1,690.539.078 eura naveli su iz Fonda.

Kada je riječ o zemljama iz regiona, kod njih je u odnosu na broj stanovnika zastupljen veliki broj milionera pa tako u Hrvatskoj po podacima objavljenim krajem prošle godine ima 22.000 milionera, koji na štednim računima drže 56,3 milijarde kuna ili 7,35 milijardi eura. U Srbiji ima oko 18.000 građana koji su milioneri dok je u Bosni i Hercegovini oko 600 građana imalo štednju veću od milion konvertibilnih maraka.

Izvor: Dan

Check Also

Konferencija: Nova tehnologija, samozapošljavanje i ekonomske inicijative sa prekograničnim dosegom

Konferencija pod nazivom „Nova tehnologija, samozapošljavanje i ekonomske inicijative sa prekograničnim dosegom” održaće se u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *