Indija gradi finansijski centar, poput Singapura i Hong Konga

Dodajte komentar

Indija planira gradnju novog grada na neplodnoj zemlji u zapadnom dijelu države u Gujaratu.
Ta zemlja želi da stranim investitorima omogući lak pristup njihovoj ekonomiji.

Nazvan Gujarat International Finance-Tec City, ili kraće GIFT Citi, trebalo bi da bude kao i drugi svjetski finansijski centri.

“Osim što GIFT siti nije Singapur, mislim da sa poslovne perspektive imamo sve što je potrebno da postane sličan finansijski centar”, izjavio je izvršni direktor projekta Ajai Pandei.

Novi grad je već privukao blizu dvije milijarde dolara u investicije u nekretnine, a Pandei očekuje da će se ta suma uskoro povećati na skoro 11 milijardi dolara.

Trenutno se gradi škola, data centar i tri velike poslovne zgrade, na kojima rade radnici iz okolnih područja. Prve rezidencije će biti spremne do maja, a očekuje se da će se u naredne dvije godine završiti kompleks od četiri kule. Što se tiče transportnih veza, aerodrom Ahmedabad je udaljen samo 25 minuta vožnje.

Grad bi trebalo da ima dvije berze, i sopstvenog finansijskog regulatora kao dio napora da se smanji birokratija za strane investitore.

“Na kraju, GIFT grad bi trebalo da postane mjesto za ljude iz cijele Indije, kao što je Hong Kong za Kinu u posljednjih 30 ili 40 godina”, rekao je izvršni direktor berze u Bombaiju.

Kada je Bombajska berza počela da radi prije 15 mjeseci, zabilježili smo dnevno trgovanje od oko milion dolara. Ove nedjelje ta suma je prvi put veća od 500 miliona dolara.

„To znači da stvari počinju da se kreću“, rekao je Pandei.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *