Britanci nakon Brexita gube pravo na .eu domene

Dodajte komentar

Evropska komisija objavila je prošle nedjelje pravila koja će stupiti na snagu za godinu dana, kada Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU, a tiču se evropskog krovnog internet domena .eu.

Kada proces Brexita konačno bude završen, 30. marta 2019. godine, Ujedinjeno Kraljevstvo prestaće da bude dio Evropske unije i samim time će ga se tretirati kao “treću stranu”.

Ova će promjena imati uticaj na brojne aspekte poslovanja, pa tako i na korištenje spomenutog .eu domena. Građani i poslovni subjekti iz Ujedinjenog Kraljevstva nakon povlačenja iz EU, poručila je Evropska komisija, više neće moći koristiti ovaj domen. To znači da ni jedna privatna osoba, organizacija ili kompanija koja ima sjedište u UK, a nema ga unutar Evropske unije, neće smjeti da registruje domen s nastavkom .eu. Isto tako neće im biti dozvoljeno ni produženje domena ako ih već imaju registrovane.

Ovlašteni registrar za .eu domenu EURid imaće pravo, bez ikakvog dodatnog obavještenja, da ukine svaki .eu domen za koju se utvrdi da ju koristi neko tko na to nema pravo – tj. ako će nakon Brexita imati sjedište izvan Europske unije. Prema dostupnim statistikama riječ je o nešto više od 317.000 domena u vlasništvu Britanaca koje će za godinu dana biti ukinute. To predstavlja čak oko 10% svih registrovanih .eu domena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *