Nobelovac upozorava da je na pomolu nova velika ekonomska kriza

Dodajte komentar

Ekonomista nagrađen Nobelovom nagradom Robert Šiler upozorio je da rastuće tenzije između SAD-a i Kine mogu prouzrokovati još jednu ekonomsku krizu u SAD-u.

Šiler je bio govornik na “China Development Forumu” u Pekingu gdje je rekao kako trgovinski rat između dvije najveće ekonomije svijeta može da uspori investiranje, što je put nizbrdo.

“To je haos, usporiće razvoj i oni misle da će ovo proći bez posljedica i to doživljavaju olako”, kaže Šiler o predloženim carinskim stopama koje je SAD najavio kini.

“Prvo što će se desiti je ekonomska kriza jer su ovakvi biznisi temeljeni na dugotrajnom planiranju, razvijeni su sistemi rada i školovani su ljudi. Moramo to sve osmisliti u našoj zemlji kada se uvoz odsječe”, kaže Šiler koji ukazuje na najpoznatiji “tarifni rat” ikada, onaj u doba Velike depresije početkom tridesetih godina.

Najveća ekonomska šteta će biti, kaže, kada kompanije prilagode svoje investiranje u skladu s novim carinama.

“Kada me pitaju o jačini udara na ekonomiju, oni su više psihološki nego direktni”, kaže Šiler i napominje da su carinske stope tridesetih uništile samopouzdanje i želju da se planira za budućnost.

“Upravo taj ‘pričekaj i vidjećemo’ stav uzrokuje recesiju”, rekao je.

Zvanični Peking saopštio je kako planiraju da uvedu tarife na 128 američkih proizvoda vrijednosti tri milijarde dolara kao odgovor na Trampove naredbe s početka mjeseca – tarife na aluminijum i čelik, te proizvode od istog, koje će narasti na 60 milijardi dolara.

Proizvodi kojima prijeti Peking su vino, voće, sušeno voće i orašasti plodovi, etanol, ginseng i metalne cijevi, navode kineski zvaničnici, a digle bi se i tarife na američku svinjetinu i reciklirani aluminijum.

Posljednje izjave američkog predsjednika Šiler naziva pokazateljem da je riječ o “šoumenu” koji očigledno uživa u ulozi “selebritija”, a njegovu eskalaciju u retorici pripisuje sve bližim izborima za Kongres koji su svojevrsni pokazatelj toga kako stoji i predsjednik.

“Predsjednik je već godinu dana, vrijeme je da napravi nešto pametno što će pozitivno uzbuditi građane”, kaže Šiler i napominje da je predsjednik svjestan toga da će trajno ostati u centru pažnje ako stalno “stvara vijesti”.

Kritikovao ga je i zbog njegovih “ratova preko Twittera”, posebno nedavnih svađa s nekadašnjim Obaminim potpredsjednikom Džoom Bajdenom s kojim je polemisao o tome ko bi dobio tuču u slučaju da se fizički obračunaju.

“Nevjerovatno je da je razgovor na tom nivou”, kaže Šiler koji je 2013. dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *