Nova presuda u korist CKB-a: Kataro kupio akcije HLT-a kreditom od 1,5 miliona

Dodajte komentar

Iako je prvobitnom presudom Privrednog suda CKB ostala kratka za gotovo dva miliona eura, u ponovljenom postupku po tužbi ove banke protiv kompanija Kataro investment i Montenegro SPA Italija ipak je odlučeno da ovaj novac moraju vratiti i to sa kamatom od 2010. godine.

CKB je tužila ove kompanije zbog nevraćenog kredita od 1,5 miliona eura kojim su kupljene akcije HLT fonda. Sporazum o prodaji akcija koje su tužene prvog i drugog reda sklopile nakon tri godine iz CKB-a su ocijenili načinom izbjegavanja vraćanja kredita. Sutkinja Borjanka Zogović je i ovaj sporazum stavila van snage.

“Utvrđuje se da vansudski sporazum o kupoprodaji 89.264 akcija HLT fonda zaključen 10. 6. 2010. godine između tuženog prvog reda, kao prodavca i tuženog drugog reda, kao kupca, ne proizvodi pravno dejstvo u odnosu na tužioca za onaj broj akcija koji na dan izvršenja ove presude po tržišnoj vrijednosti predstavlja protivvrijednost koja odgovara potraživanju od 1.960.924,86 eura, koje tužilac ima prema tuženom prvog reda na dan 7. 10. 2010. sa zakonskim kamatama počev od tog dana do konačne isplate, što je tuženi drugog reda dužan da prizna i trpi, kao i da prizna i trpi prenos vlasništva na tuženog prvog reda”, navodi se u presudi.

Odbacila je kao nedopušten zahtjev tužioca da se naloži Centralnoj depozitarnoj agenciji da izvrši prenos akcija HLT fonda koje su upisane na drugotuženog u protivvrijednosti od 1,9 miliona, jer sud nije ovlašćen da daje takve naloge.

Iz Katara su negirali da su im ova sredstva uplaćena, već su tvrdili da je kredit od 1,5 miliona eura, bez njihovog naloga, prenijet na račun Monteadria broker dilera. Tvrdili su da su akcije kupili od svojih para. U postupku je utvrđeno da je ovaj novac prenijet, u skladu sa usmenim nalogom sa tadašnjim menadžmentom banke, te da su njime kupljene sporne akcije. Banka je, kao sredstvo obezbjeđenja za ovaj kredit, koristila 1,5 miliona eura depozita HTP-a “Primorje”, bez njihovog znanja. Top je potvrdio tadašnji direktor Primorja Predrag Jelušić, koji je sa CKB-om potpisao ugovor o oročenom depozitu, a za koji tvrdi da nije bio garancija za bilo čiji kredit.

Ovaj kreditni ugovor je bio jedan od spornih ugovora zbog kojih se protiv nekadašnjih menadžerki CKB-a Milke Ljumović i Bose Tatar vodio sudski postupak u kome su oslobođene i optužbi da su, zloupotrebom službenog položaja, banci nanijeli štetu od skoro sedam miliona eura.

Ovaj je postupak započet prije šest godina i trebaće još vremena da se okonča, jer se Kataro žalio Apelacionom sudu.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *