Bonusi na Wall Streetu ponovo rastu

Dodajte komentar

Prosječni bonus na Wall Streetu porastao je u prošloj godini za 17 posto, na 184.220 dolara, a ukupan iznos koji su banke na taj način platile zaposlenima dostigao je 31,4 milijarde dolara.

U industriji trgovanja hartijama od vrijedosti prošle godine je u New Yorku bilo zaposleno 176.900 ljudi, što je blagi pad nakon tri godine neprestanog rasta zaposlenosti u toj industriji, pokazuje izvještaj glavnog finansijskog funkcionera New Yorka. Pokazuje i to da je zaposlenost u toj industriji, ključnoj komponenti gradske ekonomije, i dalje 6 posto manja nego prije finansijske krize u 2007.

Dobit od poslovanja kompanija na New York Stock Exchange (NYSE), najvećoj svjetskoj berzi, skočila je, pak, lani za 42 posto, na 24,5 milijardi dolara, najviši nivo od 2010. godine, zahvaljujući rastu naknada od upravljanja imovinom, izdavanja hartija od vrijednosti i savjetovanja u vezi spajanja i preuzimanja, navodi se u izvještaju. Izvještaj se temelji na podacima o poreskim prihodima i ne uključuje opcije dionicama i druge oblike različitih naknada.

Procjenjuje se da je jedno od 10 radnih mjesta u New Yorku direktno ili indirektno povezano s trgovanjem hartijama od vrijednosti. U proteklih osam godina, prosječni bonus na Wall Streetu povećan je za 31 posto, dok je savezna minimalna plata od 2009. godine ostala nepromijenjena na 7,25 dolara po satu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *