Vlasnici njemačkih kompanija traže nasljednike

U narednih pet godina 840.000 malih i srednjih njemačkih kompanija u porodičnom vlasništvu suočiće se s pitanjem ko će naslijediti posao, pokazuje istraživanje banke KfW.

Kako se cijela jedna generacija poslijeratnih preduzetnika priprema za odlazak u penziju, više od petine kompanija u porodičnom vlasništvu moraće do 2022. biti prodano ili ugašeno.

Naime, u tim kompanijama vlasnici nemaju djece kojoj bi ostavili kompaniju ili su nasljednici premladi. Rezultat je to niske stope nataliteta koja je u Njemačkoj prisutna još od 70-ih godina. Samo u iduće dvije godine 100.000 preduzetnika namjerava otići u penziju, a da još nisu riješili pitanje nasljednika.

Prema sudu glavnog ekonomiste KfW-a, to će iz temelja uzdrmati sektor malog i srednjeg preduzetništva koji je kičma najveće ekonomije Evrope.

Naime, mala i srednja preduzeća zaslužna su za dvije trećine radnih mjesta i trećinu korporativnih prihoda. U DZ banci procjenjuju kako će generacijska kriza dodatno povećati ionako veliku glad inostranih rivala za preuzimanjem njemačkih malih i srednjih preduzeća, prenosi Poslovni.hr.

No, analiza KfW-a pokazuje kako prodaju razmatra 42 odsto preduzetnika dok 54 odsto želi kompaniju ostaviti u porodičnom vlasništvu.

Check Also

Crna Gora za odbranu izdvojila 90 miliona eura, po glavi stanovnika 115 eura

Crna Gora je u 2020. godini potrošila na odbranu 90 miliona eura, što je 1,91 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *