Pejović: Vlada mora da saopšti za šta se zadužuje

Dodajte komentar

Vlada je dužna da posebno obrazloži stavke zaduživanja u koje ne spada refinansiranje duga i izgradnja autoputa, što je od ranije ugovorena obaveza, ocijenio je ekonomski analitičar Zarija Pejović.

On je za Dan kazao da posebno treba imati u vidu izbjegavanje deficita tekućeg računa, što predstavlja dalje uvećavanje javnog duga u cilju potrošnje.

Vlada je prije 15 dana usvojila predlog rebalansa budžeta i odluku o zaduživanju, ali u javnim istupima, kako piše list, nije precizirala koliko će se zadužiti u ovoj godini.

U predlogu rebalansa se navodi da će se Vlada zadužiti 440 miliona EUR, a da uz to ima mogućnost dodatnog zaduživanja od pola milijarde za refinansiranje duga. Prije rebalansa plan je bio da se zaduže 296 miliona uz mogućnost dodatnog zaduživanja od 400 miliona za refinansiranje.

Pejović je saopštio da je Vlada uvećala iznos sredstava potreban za zaduživanje, a razlog za to nalazi se u činjenici da su potrebna sredstva za otkup akcija Elektroprivrede (EPCG) i održavanje likvidnosti budžeta kroz stvaranje rezervi.

“Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti u članu 50 navodi da ukupno godišnje zaduživanje ne uključuje iznos potreban za refinansiranje duga. Prema tome, Vlada je dužna da posebno obrazloži stavke zaduživanja u koje ne spada refinansiranje duga i izgradnja autoputa”, rekao je Pejović.

Rebalansom je predviđen i otkup 12 odsto akcija italijanskog partnera A2A u EPCG, čime bi Vlada imala dvotrećinsko vlasništvo u toj kompaniji. Za to je potrebno 70 miliona EUR, koji nijesu predviđeni Zakonom o budžetu.

“Po pitanju EPCG potrebno je donijeti odluku u skladu sa javnim interesom. Možda bi bila povoljnija opcija privući relevantnog evropskog investitora, sa kojim bi se zajednički ušlo u izgradnju projekta veće hidroelektrane. Svakako država treba da zadrži većinski udio akcija u Elektroprivredi”, tvrdi Pejović.

Osim otkupa akcija u EPCG, rebalansom je predviđena i nova pomoć za Montenegroerlajnz (MA) i to u iznosu od četiri miliona. Prošle godine je to preduzeće pomognuto sa skoro deset miliona iz budžeta.

“Čak i ako se prihvati da je javni interes da država ima avio-prevoznika u svom vlasništvu, postavlja se pitanje efikasnosti menadžmenta te kompanije. Tim prije što danas postoje relativno jeftine lou kost kompanije koje prevoze putnike na različite destinacije”, zaključio je Pejović.

Dan/Alanitika

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *