Wall Street pao treći dan zaredom, prijeti trgovinski rat

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale treći dan zaredom jer je najava novih carina na uvoz kineskih proizvoda u SAD podstakla strahove ulagača od izbijanja trgovinskog rata, što bi povećalo troškove američkih kompanija i naštetilo njihovoj prodaji u inostranstvu.

Dow Jones oslabio je 248 bodova ili 1 posto, na 24.758 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,57 posto, na 2.749 bodova, a Nasdaq indeks 0,19 posto, na 7.496 bodova.

Američka vlada Donalda Trumpa pritiska Kinu kako bi se smanjio njen trgovinski suficit sa SAD-om za 100 milijardi dolara, poručila je u srijedu Bijela kuća.

Doznaje se da Trump razmatra uvođenje carina na uvoz 60 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda, a usmjeriće se ponajviše na tehnološki i telekomunikacioni sektor.

Trump je već uveo carine prvo na uvoz solarnih panela i mašina za rublje, a nedavno i na čelik te aluminijum, zbog čega jačaju rizici od protivmjera pojedinih zemalja, prvenstveno Kine.

 

I na većini evropskih burzi cijene su dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,09 posto, na 7.132 boda, a pariški CAC 0,18 posto, na 5.233 boda. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,14 posto, na 12.237 bodova.

Check Also

Osiguravajuća društva fakturisala bruto premiju u iznosu od 9,2 miliona eura

Na osnovu preliminarnih podataka dostavljenih Agenciji za nadzor osiguranja od strane društava za osiguranje, društva …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *