Norveški stabilizacioni fond uložio 1,94 milijarde dolara u nekretnine – najviše u Londonu

London je preoteo Njujorku status glavnog odredišta za ulaganja norveškog državnog stabilizacionog fonda kada je riječ o neizlistanim nekretninama, pokazalo je izvještaj norveškog fonda.

Fond trenutno upravlja imovinom ukupne vrijednosti 1.000 milijardi dolara, a u nekretninskom segmentu fokusiran je na ulaganja u 10 odredišta koje smatra globalnim gradovima s očekivanom rastom broja stanovnika, zapošljavanjem i trgovinom.

London, Njujork i Pariz činili su 22,8 odsto, 21,5 odsto i 19,1 odsto ukupnih ulaganja norveškog fonda u neizlistane nekretnine u 2017. godini. U 2016. na prvom je mjestu bio Njujork, s udjelom od 19,2 odsto, a sledili su London i Pariz, s udelima od 17 odnosno 13,1 odsto.

Ulaganja u neizlistane nekretnine činila su 2,6 odsto ukupne imovine norveškog državnog stabilizacionog fonda krajem 2017. godine. Cilj fonda je s vremenom povećati taj udeo na najviše sedam odsto.

Norveški fond suvlasnik je londonskog Regent Streeta i nekretnina na pariskim Jelisejskim poljima i na njujorškom trgu Hadson. Prihode iz norveške naftne i gasne proizvodnje fond ulaže u akcije, obveznice i nekretnine.

Prvo su ulaganje u neizlistane nekretnine usmjerili u Aziju, u Tokio u decembru prošle godine, a razmišljaju i o ulaganjima u Singapuru.

Fond je uložio 15 milijardi norveških kruna (1,94 milijardi dolara) u neizlistane nekretnine u 2017. godini, čime je vrijednost tog portfelja dostigla 219 milijardi kruna.

Check Also

Jack Ma prodao dionice Alibabe vrijedne 8,2 milijardi dolara

Osnivač kineske kompanije Alibaba, Jack Ma na prodaji dionica inkasirao je milijarde dolara nakon što …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *