Naslovne strane dnevnih novina za 7. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Tužilaštvo da se bavi Budvanskom

Građanski pokret URA smatra da su Vlada i Savjet za privatizaciju nastavili sa čerečenjem državnog blaga i to odlukom da segmentacijom prodaju hotele Budvanske rivijere. Iz pokreta URA su kazali da Specijalno državno tužilaštvo treba hitno da reaguje zbog ekonomske diverzije protiv interesa države i njenih građana.

Hotel WOW čeka stav Krapovića

Sefovi pet odborničkih klubova iz redova vlasti Demokrata, DF-a, SNPa i opozicije DPS i SD-a tražili su da se u dnevni red predstojećeg sjednice lokalnog parlamenta (12. marta) uvrsti i odluka o davanju saglasnosti na legalizaciju 12-spratnog luksuznog WOW kondo hotela, u samom srcu Budve kod gradske pošte.

Pali tenderi Glavnog grada i PU

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki je povo žalbi, ne ulazeći u njihovo razmatranje, poništila tender Poreska uprava (PU) vrijedan 52.000 eura i Glavnog grada Podgorica od 80.000 eura.

Dnevne novine

Nezamislivo da je na Birou rada 340 informatičara

Indikativan je podatak da se na Zavodu za zapošljavanje Crne Gore nalazi 340 osoba ICT profila zanimanja, što je nezamislivo i u regionu, a da ne govorimo o zemljama EU, jer se procjenjuje da će do 2020. nedostajati 900.000 IT profesionalaca, ocijenio je potpredsjednik Privredne komore (PKCG) Ivan Saveljić.

Nikšićani jedini dostavili ponudu

Nikšićka firma Autoprevoz “Bajović” jedina je dostavila ponudu na oglas za prodaju dijela imovine Jadranskog brodogradilišta Bijela u stečaju. Autoprevoz “Bajović” dostavio je ponudu za kupovinu zaliha materijala, u iznosu od 75.000 eura. Ista firma je na prethodnom tenderu kupila vozni park Brodogradilišta za 107.530 eura.

Monstat samo proizvodi podatke o potrošnji

Objavljivanjem minimalne potrošačke lcorpe Monstat nije odredio koliko je građanima dovoljno za prehrambene i neprehrambene proizvode i usluge, već je proizveo podatak o potrošnji četvoročlanog domaćinstva, neophodnoj za zadovoljenje minimalnih potreba, saopštili su juče njegovi predstavnici.

Dan

Građanima po gram mesa dnevno

Da bi se čovjek “održavao u životu i bio radno sposoban dovoljno je da jede dnevno po gram telećeg mesa, suvog svinjskog vrata, bureka, keksa, kolača, supe i čaja, dok je bebama dovoljno četiri grama kašice u toku jednog dana. To, između ostalog, pokazuje lista proizvoda minimalne potrošačke korpe po kalorijama i količinama koju je Monstat juče objavio.

Za Preradu dovoljno 750 hiljada

Stečajna uprava Prerade prihvatila je ponudu firme Alumroll od 750 hiljada eura za kupovinu imovine tog nekadašnjeg pogona Kombinata aluminijuma. Ponuda od 750 hiljada je značajno manja od procjenjene vrijednosti imovine od 4,6 miliona.

Kostiću poklonili sedam hotela

Vlada i Savjet za privatizaciju su izabrali najgori mogući model za privatizaciju Budvanske rivijere, ocijenili su u Građanskom pokretu URA. – Segmentacijom Budvanske rivijere Vlada je nastavila sa čerečenjem državnog blaga. Izdvajanjem hotela Sveti Stefan i Miločer u jedno preduzeće, tako što će Miodrag Kostić i Neil Emilfarb sa 30 odsto akcija, povećati udio u drugom preduzeću, koje će gazdovati sa sedam hotela, na preko 50 odsto ili blizu 50 odsto i postati većinski vlasnici u narednom periodu, država neće ništa prihodovati ocijenio je predsjednik GP URA Dritan Abazović.

Pobjeda

Paze da zakoni ne ugroze privrednike

Ministarstvo finansija je organizovalo obuku za analizu procjene uticaja propisa na građane, privredu i budžet saopšteno je juče iz Ministarstva. U saradnji sa IFC sprovedene su četiri obuke za 60 državnih službenika, a u saradnji sa USAID-om još šest obuka za 120 službenika. Analiza, kako je saopšteno, predstavlja kontrolu uspostavljanja kvalitetnog zakonodavnog okvira prije usvajanja propisa, čime se predupređuju rješenja koja ograničavaju poslovanje privrednih subjekata.

Počeo arbitražni postupak zbog švajcarca u Vašingtonu

Arbitražni postupak protiv Crne Gore, koji je u novembru prošle godine inicirala Adiko banka zbog konverzije kredita u švajcarskim francima, počeo je da teče u Internacionalnom centru za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u Vašingtonu. Ministarstvo finansija je juče objavilo da Vlada u narednom periodu neće davati izjave o sporu.

ICT šansa za male države

Crna Gora i Slovenija, kao i sve zemlje regiona, trebalo bi više da sarađuju u sektoru informacionokomunikacionih tehnologija (ICT), ocijenjeno j'e na poslovnom forumu dvije države u organizaciji Privredne komore. Potpredsjednik PKCG Ivan Saveljić je ocijenio da ICT stvara uslove za otvaranje novih radnih mjesta, povećava prihod i brzinu povrata investicija, kao i produktivnost. Potpredsjednik Privredne komore Slovenije Igor Zorko naveo je da imaju razvijeni ICT sektor, u koji država ulaže.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *