Wall Street ojačao više od jedan odsto

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene akcija porasle više od 1 odsto jer ulagači vjeruju da će predsjednik SAD-a Donald Trump popustiti u vezi najavljenih carina na uvoz čelika i aluminijuma, pa su splasnuli strahovi od trgovinskih ratova.

S&P 500 porastao je 1,1 %, a Dow Jones 1,4 %. Nasdaq je bio u plusu od 1 %.

Trumpovi planovi o uvođenju tarifa na čelik i aluminijum dočekani su s negodovanjem u redovima Republikanaca koji strahuju kakve bi posljedice to moglo imati na američku ekonomiju.

Evropska komisija će u srijedu razmatrati protivmjere odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa da uvede carine na uvoz čelika i aluminijuma u Sjedinjene Države, rekao je potparol Komisije, dodavši da će odgovor Evrope biti “brz, čvrst i razmeran”.

Trump je u četvrtak najavio da će uvesti carinu od 25 % na čelik i 10 % na aluminijum kod uvoza u Sjedinjene Države, zbog čega su američki trgovinski partneri odmah reagovali i krenuli razmišljati o protivmjerama.

Evropska unija mogla bi uvesti carine od 25 % na uvoz levisica i burbona iz SAD-a ako američki predsednik uvede carine na uvoz čelika i aluminijuma iz Evrope, kazala je u ponedjeljak za BBC poverenica EU za trgovinu Cecilia Malmstroem.

Legendarne američke traperice i žestoko piće nalaze se na skiciranom popisu američkih proizvoda čiji bi uvoz EU mogao ubuduće cariniti, pojasnila je Malmstroem.

Capital.ba

Check Also

Uspijeh se uvijek isplati: Sutjeska do sada prihodovala oko 1,2 miliona eura od kvalifikacija za LŠ

Fudbaleri Sutjeske napravili su istorijski uspijeh kada su nakon penal serije savladali šampiona Slovačke, ekipu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *