Tramp uvodi drakonske cijene na čelik

Američki predsjednik Donald Tramp objavio je da će SAD uvesti visoke tarife na uvoz čelika i aluminijuma.

Tramp je precizirao da će tarifa na uvoz čelika biti 25 odsto, dok će na aluminijum biti deset odsto. Mjere će biti na snazi duži vremenski period, a počeće da važe sljedeće nedjelje.

Tramp je na Tviteru napisao da su “industrija čelika i aluminijuma desetkovane zbog nefer trgovine i loše politike koja je vođena decenijama i da druge zemlje ne smiju više iskorišćavati Ameriku, njene radnike i kompanije”, preneo je Glas Amerike.

Američki predsjednik je na sastanku rekao da su trgovinski sporazum NAFTA i Svjetska trgovinska organizacija katastrofalni za SAD i da je “uspon Kine direktno povezan sa otvaranjem Svjetske trgovinske organziacije”.

Tramp nije objavio detalje o tome koje će zemlje biti pogođene novim tarifama.

U 2017. SAD je skoro polovinu količine čelika uvezla iz Kanade, Brazila, Južne Koreje i Meksika, dok je kineski čelik činio manje od 2 odsto ukupnog uvoza SAD.

EU je, reagujući na tu najavu, saopštila danas da će odlučno izaći sa kontramjerama protiv SAD, nazvavši restrikcije u trgovini čelikom i aluminijumom “drastičnom intervencijom” kojom se štiti američka industrija, javio je Rojters.

“Mi duboko žalimo zbog ovog koraka, koji predstavlja drastičnu intervenciju za zaštitu američke industrije i nije zasnovan na bilo kakvom opravdanju vezanom za nacionalnu bezbjednost”, saopštio je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

 

Check Also

Njemački državljani i firme uložili u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori najviše novca od svih stranaca

Njemački državljani i firme uložili su prošle godine u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori najviše …

Leave a Reply

Your email address will not be published.