Njemačka duguje Poljskoj 850 milijardi eura za Drugi svjetski rat?

Dodajte komentar

Dug Njemačke Poljskoj za štetu nanijetu tokom Drugog svjetskog rata mogao da iznosi i 850 milijardi dolara, rekao je danas Arkadiuš Mularčik, šef poljskog tima koji procjenjuje potencijalne reparacije.

“Govorimo o veoma velikoj ali pravednoj sumi za nadoknadu za ratne zločine, uništene gradove, sela i izgubljeni demografski potencijal naše zemlje”, rekao je Mularčik.

Šest miliona Poljaka je izgubilo život tokom njemačke šestogodišnje okupacije.

Poljska vladajuća partija Pravo i pravda je prošle godine navela da Poljska zaslužuje nadoknadu za gubitke i imenovala tim na čelu s Mularčikom da procijeni koliki je iznos duga, prenosi RSE.

Njemačka je više puta ponovila da Poljska nema pravne osnove da zahtijeva reparacije.

Poljska po dogovoru velikih sila posle poraza Hitlerove Njemačke nije dobila reparacije direktno, već su one išle Sovjetskom Savezu, a Moskva je po toj odluci trebalo 15 odsto reparacija da izdvoji za Poljsku 1953. Poljska se na pritisak Kremlja odrekla reparacija kako se ne bi otežavao razvoj socijalističke Istočne Njemačke.

Poljska takođe zamjera Njemačkoj što je iz sredstava koje plaća kao odštetu žrtvama zločina, preživjelim logorašima ili ljudima sa okupiranih teritorija odvučenim na prinudni rat od ukupno 70 milijardi eura za sve za poljske žrtve izdvojila samo 1,5 milijardu eura.

(Pcnen)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *