Budvanska Imobilia završava luksuzni hotelski kompleks “Jadran” u Perastu (foto)

Palata Smekja u Perastu, luksuzni dio budućeg hotelskog kompleksa „Jadran“ sa pet zvijezdica, primiće prve goste u maju.

Insvetitor , budvanska kompanija „Imobilia“, biznismena Branka Ćupića, intezivno privodi kraju radove na ovom dijelu hotelskog kompleksa , a “Primorske novine” donose fotografije već uredjenih soba unutar ove palate.

Podsjećamo, budvanska firma je još prije 11 godina je postala vlasnik kompleksa “Jadran Perast”, kupovinom akcija na državnom tenderu, zadovoljivši tako sve zahtjeve države u pogledu budućnosti ovog objekta.

Kompanija se obavezala da će sadašnji kompleks, koji čine Palata Smekja i nova zgrada napravljena krajem prošlog vijeka u vrijeme ekspanzije proizvodnje u ovdašnjoj fabrici konfekcije, u potpunosti rekostruisati, arhitekturu fabričke hale uskladiti sa izgledom fasada peraških zgrada i na tom mjestu napraviti hotel sa pet zvjezdica.

Riječ je o hotelskom kompleksu sa 150 luksuznih soba i apartmana na samoj obali mora, naspram ostrva Sveti Đorđije i Gospa od Škrpjela. U ovom trenutku Palata Smekja je u završnoj fazi rekonstrukcije, dok se na ostalom dijelu izvode intezivni radovi.

 

Izgradnjom , kako tvrde, ne narušavaju izgled Perasta niti njegovu kulturno istorijsku baštinu, ali će realizacijom investicije uspjeti da i domicilnom stanovništvu poboljšaju kvalitet života kakav zaslužuju.

Menadžment nad „Jadranom“ vršiće, kao što je to u svim dosadašnjim projektima koje realizuje kompnija Imobilia Brana Ćupića, španska hotelska grupa Iberostar.

Iberostar već više od osma godina upravlja i bečićkim hotelom „ Belvi“, koji je rekonstruisala , dogradila i potpuno ataptitrala „Imobilia“, u šta je uloženo više od 50 miliona eura. Takođe , Iberostar grupa upravljaće i projektom koje budvanska kompnija realizuje na Njivicama, gdje gradi hotelski kompleks Riviera.

Španci posjeduje više od 100 hotela sa 33.500 soba u 30 država i više od 40 destinacija širom svijeta. Grupa koja zapošljava oko 27.000 ljudi godišnje ostvari više od dvije milijarde eura prometa.

Primorske novine

Palata SMEKJA, Jadran Perast, Montenegro

Palata Smekja se nalazi u središnjem, priobalnom dijelu Perasta, neposredno uz crkvu Sv. Marka. Palata se sastoji iz dva dijela – starijeg, izgrađenog 1764. godine, koji se nalazi između obalnog i starog puta i mlađeg dijela koji je započet 1764. godine, a završen 30-ih godina XX vijeka.

Palata Smekja je najveća palata u Perastu. Građena je u potpunosti od korčulanskog kamena. Palata ima prizemlje, dva sprata i belveder. U nivou prvog sprata je prostrana terasa, cijelom dužinom fasade, a na drugom i trećem spratu su balkoni sa balustradom. Na ulaznom dijelu palate je grb kazade Čizmai – ruka koja drži stabljiku („čičimak”) sa zvijezdama koje su znak porodice Smekja. Novi dio palate završen je 1936. godine, po uzoru na postojeće prizemlje i sprat, u istom stilu i od istog materijala. U oba dijela palate je od 1936. godine bila smještena fabrika konfekcije „Jadran Perast”. Masiv je zgrade stilski jednostavan, ali dovraci i pragovi prozora odaju djelimično renesansnu jednostavnost u potezima, dok oblik gornjih pragova sa svojim školjkastim ukrasnim motivom i uopšte ornametalna strana zgrade, pa tako i stilizacija balustrada sa renesansnim rozetama, imaju dašak baroka. Ovdje nalazimo i jednu osobenost stare primorske arhitekture, presvođen zatvoreni prelaz preko glavne ulice, kojim su dvije palate spojene. Monumentalnim prolaz sa krstastim svodovima i portalom u ” bunjatu” ima uklesanu godinu gradnje i porodični grb, a pored prolaza je manji portal, kojim se ulazi u donju palatu.

Smekje, porodica koja je pripadala kazadi Čizmai, kao pomorci sreću se vrlo rano, već u drugoj polovini XVI vijeka. Petar Smekja dovodi svoju porodicu do ekonomskog uspona, poslije čuvenog trgovačkog poduhvata, kada je brodom „Leon Coronato” doprinio privrednom povezivanju baltičkih zemalja sa Venecijom 1746. godine. Već 1748. on postaje „konte”, a 1779. porodica je pripojena kotorskom plemstvu.

Kompleks gleda na ostrva Sveti Đorđije i Gospa od Škrpjela, koja spadaju u najdragocjenije i najviše fotografisane dijelove kulturnog blaga Crne Gore.

Check Also

Povodom Dana nezavisnosti neradni 21, 22. i 23. maj

Povodom predstojećeg državnog praznika Dana nezavisnosti, u Crnoj Gori će tri dana biti neradna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.