Tesla modelom S “potukao” Mercedes i BMW u Evropi

Teslina luksuzna električna limuzina prestiže svoje njemačke konkurente. Model S prvi put je prošle godine nadmašio BMW-ov vodeći automobil iz serije 7 i Mercedesovu luksuznu klasu S u Evropi.

Prema podacima itraživačke kompanije Jato, prodaja S modela porasla je u Evropi 2017. godine za 30% na 16.132 , nadmašivši prodaju Mercedes S-klase, koja je samo porasla za 3% na 13.359. Isporuka BMW-a serije 7 potonula je 13% na 11.735.

Tesla takođe dobro prolazi u segmentu SUV-a: prodao je 12.000 modela X u Evropi 2017. godine – oko 2.000 više od BMW-ovog X6, a otprilike isto kao i Porsche Cayenne.
“Budući da dizel nastavlja da demonizuje vlade i medije, potrošači su potražili alternative”, izjavio je analitičar Jata Felipe Munoz. “Ovo je vidljivo u višim segmentima u kojima se model S takmiči.”

Skandali sa dizelskim emisijama i zabrana dizelskih goriva u većim gradovima širom Evrope doveli su do pada prodaje dizelaša u Evropi. Munoz kaže kako je stvoren savršeni scenario za napredak Teslinog modela S.

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *