Buduće penzionere čekaju mizerne penzije

Dodajte komentar

Težak život građana, pripadnika najstarije populacije sve je vidljiviji, a novi penzioneri u Crnoj Gori stiču penzije u sve manjem iznosu, zbog propasti bivših preduzeća i godina provedenih na Birou rada, što zbog neodgovornosti bivšeg poslodavca koji im nijesu blagovremeno ili u punom iznosu uplaćivali doprinose za penziono osiguranje. Čini se, ipak, da će život tek budućih penzionera biti teži.

Šta bi, imajući u vidu postojeće stanje, svaki zaposleni danas trebalo da zna o primanjima koji mu slijede odlaskom u penziju tokom naredne dvije ili tri decenije?

“Ako se zaposlenom svih 40 godina, uplaćuje doprinos za penzijsko osiguranje na minimalnu zaradu od 193 eura, imaće penziju oko 139,5 eura. Kako veliki broj sadašnjih zaposlenih koji stiču pravo na penziju, nije imao ni prosječnu ni minimalnu zaradu u ovom iznosu, nego mnogo manje, to će i njihove penzije biti znatno manje”, kazao je za “Vijesti” predsjednik Partija penzionera,invalida i restitucije (PIR) Momo Joksimović.

To se poklapa sa nedavnom računicom “Vijesti o iznosima koje bi penzioneri primali.

Zaposleni sa 40 godina radnog staža, isto tako, pod uslovom da je stalno imao sadašnju prosječnu zaradu od 511 eura (bruto zarada je 762,66 eura), i na to mu uplaćivan doprinos svih 40 godina za penzijsko osiguranje u iznosu od 156,5 eura imaće penziju u iznosu oko 279 eura.

Prosječna penzija prema prošlogodišnjim podacima iznosi oko 280 eura. Prosječna starost penzionera je 67 godina i šest mjeseci, starosni penzioneri prosječno imaju 68 godina i dva mjeseca, a invalidski 66 godina.

(Opširnije u Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *