Ko sve na Internetu može da vidi vašu IP adresu?

Dodajte komentar

Svako od nas, prilikom povezivanja na Internet, dobija jedinstvenu IP adresu, koja predstavlja broj specifičan za tu konekciju. Tu IP adresu vidi svaki servis koji posjetite, kao što i vi možete da vidite IP adresu servisa koji posjećujete. Na primjer, svaki put kada otvorite program koji se povezuje na internet (imejl klijent, igricu itd..), ili kada posjetite neki sajt, ti servisi mogu da vide vašu IP adresu. To se odnosi na sve uređaje preko kojih možete otići na internet (tablet, telefon, laptop…).

Adresa je, sama po sebi,  jedan jedinstven broj. Pomoću tog broja se može saznati geografska lokacija korisnika i eventualno ime  internet provajdera.  Vaš internet provajder u svakom trenutku može da vidi ko je i kada koristio koju IP adresu. Nema nikakve veze da li je ona statička ili dinamička.

Naravno, postoje  situacije kada jednu IP adresu koristi više ljudi istovremeno. Na primjer, svi zaposleni  u jednoj firmi vjerovatno imaju istu IP adresu. To važi i za javne ili hotelske wi-fi konekcije.

Podaci o IP adresama se skoro uvjek koriste isključivo u statističke svrhe. Sajtovi žele da znaju iz kojih zemalja dolaze njihovi posjetioci. Ali, s druge strane, svi ti servisi su uvjek dužni da te podatke dostave policiji ili drugim pravnim organima, ako ih ovi zatraže. Policija kasnije može da kontaktira internet provajdera i zatraži ime osobe koja stoji iza određene adrese. Tako da je  vrlo lako povezati IP adresu i osobu koja je koristila.

U poslednje vrijeme, mnogi korisnici postaju skeptični prema dijeljenju podataka sa bilo kojim drugim servisima, jer su zabrinuti za svoju privatnost, i ne žele da rizikuju da njihovi podaci dospijju u pogrešne ruke. Tada možete koristiti servise koji sakrivaju vašu IP adresu.

Najbolji mogući servis za sakrivanje IP-ja je Tor Browser. Instalirate ga i koristite kao običan pregledač, umjesto Chrome-a ili Fajerfoksa. Konekcija je relativno solidna, premda svi servisi za maskiranje IP-ja usporavaju konekciju.  Tor Browser sakriva vašu IP adresu samo kod sajtova koje posjećujete. Za sve ostale servise (igrice, drugi programi) najbolje je da probate da koristite neki VPN. Kod pojedinih programa, kao što je utorent, na primjer, ne možete sakriti svoj IP.

Na kraju vas podsjećamo da svoju IP adresu možete proveriti ovdje,  dok tuđu IP adresu možete analizirati ovdje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *