Da li se tržište kriptovaluta obrušava ili je u pitanju samo trenutni pad?

Dodajte komentar

Tržište kriptovaluta naglo je palo od početka ove godine, što je navelo neke da se upitaju da li je ovo dokaz špekulativnog balona. Jedni smatraju da će vrijednost kriptovaluta nastaviti pad, dok drugi pak tvrde, da je u pitanju dobrodošla korekcija na tržištu i da će kratkoročno i srednjeročno digitalne valute ponovo dobiti na vrijednosti. Ko je u pravu?

Postoje dobri razlozi zašto su kriptovalute „pale” u posljednje vrijeme. Najznačijniji problem je regulacija, obzirom da mnoge države, uključujući Kinu, Južnu Koreju, Indiju, SAD i druge, zastrašuju investitore izjavljujući da će se obrušiti na kriptovalute. Drugi glavni faktor koji je vršio pritisak na digitalne valute je sigurnost. U januaru je ukradeno 534 miliona dolara u hakerskom napadu na Coincheck, japanskoj berzi kriptovaluta, u najvećem slučaju krađe kriptovaluta u istoriji. 

Dalje negativne vijesti tiču se Facebook-a, koji više ne prihvata reklame za kriptovalute na svojoj stranici. Pored toga, neke od najvećih svjetskih banaka odlučile su se za zabranu kupovine kriptovaluta preko svojih kreditnih kartica.

Ipak, neki analitičari su optimistični i smatraju da će uvođenje regulativa u krajnjoj liniji imati pozitivan efekt jer će dovesti do šireg prihvatanja kriptovaluta i samim tim podići cijene. Oni tvrde da će tehnološki napredak i institucioni kapital takođe biti od pomoći.

Krajem januara, Nasdaq je objavio da “nastavlja razmatranje” povodom toga da li će se pridružiti berzama u Chicagu u izdavanju futuresa na Bitcoin. Prošle godine, vijest da će robna berza u Čikagu izdati futurese na kriptovalute izazvala je vrtoglav rast cijena. Odluka Nasdaq-a očekuje se ove godine i vjerovatno je da će podržati kriptovalute.

Bitcoin
Od početka godine do sada, cijena Bitcoin-a je pala za 41.4%. Bitcoin je uglavnom bio pod uticajem gore navedenih vijesti.

Ethereum
Ova kriptovaluta je jedina među glavnim kriptovalutama koja nije opala od početka godine, već je porasla za 6.25%. Cijena Ethereum-a nema tendenciju praćenja cijene Bitcoin-a u istoj mjeri kao druge kriptovalute.

Dash
Dash je takođe doživio turbulentan početak godine izgubivši 46% svoje vrijednosti.

Litecoin
Od početka januara, cijena Litecoin-a je pala za 34,02%. Kao što je to slučaj i sa drugim kriptovalutama, na Litecoin su uticali problemi vezani za regulative i sigurnost. Što se pozitivnih vijesti tiče, u vefebruaru jači je objavljeno da će kompanija pod nazivom LitePay, lansirati tehnologiju za kupoprodaju koja će prihvatati Litecoin-e od klijenata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *