Island više struje troši za kriptovalute nego za domaćinstva

Na Islandu živi tek nešto više od 330.000 stanovnika, a na ovom se ostrvu, pretežno zbog hladne klime koja pogoduje hlađenju, gradi sve više centara za skladištenje podataka

U posljednje vrijeme značajno je ubrzana izgradnja  centara koji se koriste za rudarenje bitcoina i drugih kriptovaluta, kažu iz islandske elektroenergetske kompanije HS Orka.

U toj su kompaniji zabrinuti jer postoje najave izgradnje novih centara a kapaciteti elektroenergetske mreže ne mogu podnijeti takvo opterećenje. Izgrade li se svi najavljeni projekti, Island neće imati dovoljno struje za napajanje svih njih. Takođe, ukupno potrebnih 840 GWh električne energije za ove centre premašiće oko 700 GWh koji se godišnje potroše u svim islandskim domaćinstvima.

Zastupnik Piratske stranke u islandskom parlamentu Smári McCarthy nezadovoljan je ovakvim razvojem situacije jer smatra da je vrijednost koju Island dobiva od izgradnje centara za rudarenje bitcoina zanemariva – jer taj poduhvat gotovo da ne zahtijeva radnike, vrlo malo se oporezuje i u država ne dobija gotovo ništa, osim crpljenja energije.

Check Also

Pad prometa i različiti smjerovi indeksa obilježili Montenegroberzu ove sedmice

Pad prometa i različiti smjerovi indeksa obilježili su Montenegroberzu ove sedmice u kojoj je najavljen …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *