Naslovne strane dnevnih novina za 8. februar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

EK bi povlašćenim povećala poreze

Evropska komisija (EK) je u cilju jačanje državnih finansija dala preporuku Vladi da sagleda smanjenja poreskih izuzeća, ali izvršna vlast za sada neće ukidati niže poreske stope i olakšice za povlašćene djelatnosti i kompanije. “U narednom srednjoročnom periodu, shodno preporukama EU, Crna Gora će postepeno ukidati poreska izuzeća u cilju potpunog usklađivanja sa pravnom tekovinom EU, kazali su “Vijestima u Ministarstvu finansija.

Industrija u padu, rast administracije

U prerađivačkoj industriji Crne Gore prošle godine je bilo zaposleno 11,6 hiljada radnika a prije deset godina ta brojka je bila 25,6 hiljada radnika. Odnosno Crna Gora je u proteklih deset godina u ovoj industriji, koje je nekada bila nosilac razvoja, izgubila 14 hiljada radnih mjesta.

Gradnja bloka dva TE nije isplativa

Izgradnja drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima ne bi bila isplativa, ocijenio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ), Janez Kopač i dodao bi bi se, ako postoji ekonomska računica taj projekat ipak mogao realizovati.

Dnevne novine

Revitalizacija aerodroma u Beranama među prioritetima

Revitalizacija aerodroma u Beranama biće u samom vrhu Vladinih prioriteta, saopštio je juče premijer Duško Marković. On je, na sastanku sa predsjednikom i izvršnim direktorom turske kompanije TAV Airports Sanija Seneralom, kazao da je valorizacija crnogorskih aerodroma preduslov za napredak ekonomije, industrije i turizma.

U pripremi koncesija

U kompaniji Luka Kotor u toku su pripreme za primjenu zakonske regulative koja se odnosi na buduću koncesiju nad operativnom obalom i lučkim akvatorijumom, saopštio je potpredsjednik Opštine Kotor Milivoje Samardžić. On je za Radio Kotor kazao da se za dugoočekivanu koncesiju pribavljaju potrebni planovi i dozvole kako bi u kompaniji, koja je u većinskom vlasništvu grada, bili spremni za tender i gazdovanje njegovim najznačajnijim resursom.

MA u januaru prevezao skoro 30.000 putnika

Nacionalni avio-prevoznik Montenegro airlines (MA) prevezao je u januaru 29.335 putnika, što je rekordan rezultat u posljednjih šest godina, saopšteno je iz kompanije. Ova brojka ostvarena je u sve tri kategorije saobraćaja redovnom, čarter i kod šeru.

Dan

Istražuju finansije više lica

Tokom istrage u predmetu “Primorka saslušano je više lica u svojstvu svjedoka, a prikupljaju se i materijalni dokazi o materijalno-finansijskom poslovanju tog preduzeća, kazao je državni tužilac Veselin Vučković. U istraživanju i prikupljanju dokaza u ovom predmetu koriste se i mehanizmi međunarodne pravne pomoći radi saslušanja određenih lica. U predmetu je u toku finansijsko vještačenje rekao je Vučković bivšim radnicima Primorke, koji su juče tražili prijem kod nekog od tužilaca u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

Otpustiće šest hiljada radnika

Norveški Telenor ukinuće oko šest hiljada radnih mjesta na globalnom nivou u naredne tri godine, nakon automatizacije procesa i uklanjanja dvostrukih procedura. Druga po veličini norveška kompanija broji 178 korisnika u 12 zemalja širom Evrope i Azije i zabilježila je rast vrijednosti akcija za čak 38 odsto u 2017, nakon povećanja profita, porasta dividenti i kupovanja drugorazrednih dionica, prenosi Rojters. Telenor je u prošloj godini uručio otkaze za 2.600 radnika i plan je da do kraja ove godine broj zaposlenih spusti na 29.700, kao dio plana smanjenja troškova od ukupno 208 miliona eura.

Unaprijediti nautički turizam

Direktor Morskog dobra Predrag Jelušić boravio je u utorak u radnoj posjeti marini i nautičkom naselju Porte Montenegro u Tivtu, gdje je razgovarao sa direktorom kompanije Adrijatik marinas Davndom Margasonom o dinamici izgradnje tog projekta, piše u saopštenju Morskog dobra. Na sastanku je bilo riječi o daljem unapređenju nautičkog turizma, kako za posjetioce i mnogobrojne turiste, tako i za lokalno stanovništvo.

Pobjeda

Pokreću postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o stečaju

Ustavni sud je djelimično usvojio inicijativu Udruženja manjinskih akcionara ,,Radoja Dakića za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti člana 55. Zakona o stečaju i odbacio prijedlog za obustavu izvršenja primjene osporenih odredaba. Manjinski akcionari smatraju da su zbog člana 55 diskriminisani, jer su njihova potraživanja do visine 24 prosječne bruto zarade u prvom isplatnom redu, a preostale 53 plate, kolikoje pravosnažnom presudom priznato, su u trećem isplatnom redu.

Crna Gora na 68. mjestu

Crna Goraje u ovoj godini zauzela 68. mjesto od 178 rangiranih zemalja po ekonomskim slobodama, pokazuju rezultati novog Indeksa ekonomske slobode kojeg objavljuje američka Heritidž fondacija. To je u odnosu na prošlu godinu napredak za 15 mjesta.

Tvrde da naknadu ne uzimaju dva puta

Banke ne naplaćuju dva puta naknadu za obradu kredita, niti postoji prostor za to, kazao je za Pobjedu generalni sekretar Udruženja banaka mr Bratislav Pejaković. Bankarski ombudsman Halil Kalač je ranije kazao Pobjedi da ima mišljenja da banke dva puta obračunavaju ovu naknadu jednom kroz aktivnu efektivnu kamatu, a drugi puti kao naknadu za obradu kreditnog zahtjeva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *