Sektor čelika u EU očekuje rast potražnje u 2018.

Potražnja za čelikom u Evropi trebala bi ove godine porasti, poduprta kontinuirano snažnim prilivom porudžbina iz većine sektora koji troše tu sirovinu, objavilo je evropsko udruženje za čelik Eurofer.
U 28 zemalja Evropske unije potražnja za čelikom koja isključuje uticaj promjena u zalihama trebala bi ove godine porasti 1,9 posto, istim tempom kao i u 2017., uz solidnu potražnju u industriji i građevinskom sektoru, procjenjuju u Euroferu.

U 2019. godini rast bi trebao usporiti na 1,4 posto.

U Euroferu ujedno upozoravaju da bi izvoz mogao ugroziti jači euro da bi se potom fokusirali na uvoz.

Prošle je godine uvoz čelika u EU pao oko jedan posto zbog zaštitnih mjera, uvedenih kako bi se neutralizirao uticaj dampinga i nepravednih subvencija i zbog rasta cijena u Kini, čime je izvoz kineskog čelika u Evropu postao manje unosan.

Prema Euroferovim je podacima kineski izvoz čelika u EU u 2017. potonuo 41 posto. Smanjen je i ruski izvoz, za 32 posto, te ukrajinski, za 31 posto.

Uvoz čelika iz Indije i Indonezije udvostručen je a uvoz iz Turske uvećan je za 64 posto u odnosu na 2016. godinu.

U Euroferu konstatuju kako su mjere zaštite prouzrokovale manjak koji su brzo popunile druge zemlje.

“Laka smo meta za izvoznike u cijelom svijetu kada je u pitanju prodaja dijela proizvodnje koju ne mogu plasirati na vlastitom tržištu”, objasnio je čelnik Euroferovog odjela za ekonomiju Jeroen Vermeij na konferenciji za novinstvo uoči objave izvještaja.

Check Also

U Podgorici uhapšen osnivač Terraform Labsa – Do Kwon

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore je objavio na svom tviter nalogu da je podgorička policija …

Leave a Reply

Your email address will not be published.