Plaže izdaju na pet godina

Novim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata predviđeno je donošenje petogodišnjeg programa postavljanja privremenih objekata u zoni morskog dobra, pa će se krajem ove i početkom iduće godine sprovesti tenderi za davanje u zakup kupališta na pet godina – kazali su Pobjedi iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore.

Do sada su se plaže izdavale na najviše tri godine, ali ima niz plaža sa istim zakupcima i dvije decenije, kao što je, na primjer, slučaj sa plažama Ploče, Lučice, ili Utjeha.

“U toku je trogodišnji ugovor koji traje koliko i plan objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra od 2016. do kraja ove godine – saopštili su iz Morskog dobra, dodajući da će se po novom zakonu tenderski postupci sprovesti krajem ove ili početkom naredne godine. Podsjetili su da je plaža Utjeha, saglasno planu objekata privremenog karaktera, podijeljena na tri kupališta. – Za dva kupališta, na osnovu sprovedenih tendera, a saglasno Planu objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra, ugovori su zaključeni od 2016. do 31. 12. 2018, nakon čega će se sprovesti tender za zakup kupališta na pet godina”, kažu iz Morskog dobra i dodaju da je pri kraju i dugoročni ugovor o korišćenju kupališta Ploče.

“Dinamika raspisivanja tendera za kupališta uslovljena je isticanjem ugovora, a u najvećoj mjeri vezana je za period važenja Plana objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra. Do sada je program važio tri godine, te su toliko važili i ugovori, odnosno po toj dinamici raspisivani tenderi.U slučaju da ne dođe do obnavljanja ugovora, ili korisnik odustane, odnosno prestane ugovor, ustupanje podrazumijeva otvaranje novog tendera”, poručili su iz Morskog dobra.

Oni kažu da se zakupci plaža mijenjaju, iako je do sada uvijek bilo interesovanja za nastavak ugovora, što najbolje potvrđuje veliko interesovanje ponuđača tokom tenderskih postupaka. Na plažama će, po novom zakonu, biti zabranjena naplata, kao i obavezno korištenje ležaljki i suncobrana, te držanje i izdavanje skutera. Biće zabranjeno i dovoditi kućne ljubimce, osim na za to predviđene plaže, a neće biti dozvoljeno ni parkiranje vozila.

Portal Analitika

Check Also

Kako najpoznatije evropske destinacije spašavaju svoju turističku sezonu?

“Hrvatska je zemlja Evropske unije koja najviše zavisi od turizma”, piše švajcarski dnevnik Neue Zürcher …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *