Prihodi Alphabeta skočili 24 posto

Dodajte komentar

Alphabet je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju ostvario prihode od 32,3 milijarde dolara, 24 posto veće nego godinu dana prije, a snažno je porasla i dobit te krovne kompanije Googlea, ako se izuzmu jednokratni poreski troškovi.

Prema poslovnom izvještaju objavljenom u četvrtak, čista dobit Alphabeta dostigla je u proteklom kvartalu 6,8 milijardi dolara, što je 28 posto više nego godinu dana prije.

No, kada se uključe jednokratni poreski troškovi od 9,9 milijardi dolara, povezani s nedavno uvedenom poreskom reformom u SAD-u, kompanija je poslovala s gubitkom od oko 3 milijarde dolara.

Nakon objave rezultata, cijena dionice Alphabeta u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta pala je gotovo 3 posto, što je, kažu analitičari, posljedica snažnog rasta troškova kompanije. Ti su troškovi, naime, u proteklom tromjesečju porasli za 27 posto na godišnjem nivou, brže od rasta prihoda.

Svi ostali rezultati kompanije su snažni, kažu analitičari. Tako su prihodi Googlea od oglašavanja, koji čine oko 85 posto ukupnih prihoda tog tehnološkog diva, porasli za 22 posto na godišnjem nivou, na 27,3 milijarde dolara. Pritom je broj oglasa, ili plaćenih ‘klikova’, skočio za 43 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, više nego što su analitičari očekivali. Troškovi po ‘kliku’ smanjeni su, pak, za 14 posto na godišnjoj razini.

Rezultati pokazuju da se Alphabet dobro nosi sa žestokom konkurencijom Facebooka na tržištu mobilnog i video oglašavanja, koje snažno raste jer su oglašivači spremni dobro platiti za nekoliko sekundi pažnje ciljanih gledatelja sadržaja.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *