Nagodbe u slučajevima korupcije u Saudijskoj Arabiji premašile 106 milijardi dolara

Dodajte komentar

Nagodbe u slučajevima korupcije u Saudijskoj Arabiji premašile su 106 milijarda dolara, rekao je u utorak saudijski državni tužilac Saud al-Mojeb, dodajući da se još 54 osobe nalaze u pritvoru dok traje istraga u sklopu velike antikorupcijske kampanje.

Vrijednost nagodbi trenutno iznosi više od 400 milijarda rijala (oko 106,6 milijarda dolara) što uključuje “različite oblike imovine, među kojima nekretnine, kompanije, obveznice, dionice, gotovinu i drugu imovinu”, navodi se u izjavi tužitelja.

Od novembra prošle godine kad je pokrenuta velika antikorupcijska kampanja, ukupno je saslušana 381 osoba, a još ih se 54 nalazi u pritvoru. Ostali su pušteni nakon što su ili priznali krivicu i postigli nagodbu s vlastima, ili nije bilo dovoljno dokaza protiv njih.

“Pregovori i nagodbe završeni su s brojnim (privedenim osobama) i sada su slučajevi predati Kancelariji državnog tužioca kako bi se dovršile odgovarajuće procedure”, dodaje se u izjavi.

Desetine pripadnika kraljevske porodice, bivši državni funkcioneri i uticajni poslovni ljudi, našli su se među uhapšenima tokom akcije.

Posljednjih nedjelja brojni osumnjičeni su oslobođeni nakon što su, kako je objavljeno, postigli nagodbu s vlastima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *