Eksplozivan početak godine u ekonomiji eurozone

Dodajte komentar

Aktivnosti u ekonomiji eurozone porasle su u januaru najsnažnijim tempom u gotovo 12 godina, procijenila je u srijedu londonska kompanija Markit, izdvajajući snažan tempo zapošljavanja i pojačane inflatorne pritiske.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u januaru za pola indeksnog boda u odnosu na prošli mjesec, dostigavši 58,6 bodova, najviši  nivo od sredine 2006. godine, izračunali su u Markitu.

Eurozona je eksplozivno započela 2018. godinu, uz tempo rasta kakav nije viđen gotovo 12 godina“, konstatira glavni ekonomista Markita Chris Williamson.

“Ubrzanje rasta približava podatke iz istraživanja području koje sugeriše supersnažan tromjesečni rast ekonomskih aktivnosti od gotovo jedan posto”, dodaje Williamson.

Na početku godine uslužni sektor nadmašio je onaj proizvodni, bilježeći najsnažniji rast aktivnosti od avgusta 2007. godine. U industriji su pak aktivnosti blago posustale.

Priliv novih narudžbi dodatno je ojačao u januaru, iako nešto blažim intenzitetom nego u decembru, iz čega u Markitu izvode zaključak o nastavljenom rastu potražnje za robom i uslugama.

Kompanije su takođe iskazale veći optimizam u pogledu započete godine a zapošljavanje novih radnika dostiglo je najsnažniji tempo od septembra 2000. godine, bilježe u Markitu.

Njihovi su kapaciteti uprkos tome i dalje prenapregnuti, napominje se u izvještaju.

Cjenovni su pritisci u januaru ojačali, “dijelom odražavajući poboljšanu moć određivanja cijena budući da potražnja nadmašuje ponudu”.

“S obzirom na snažan početak godine valja očekivati da će prognostičari poboljšati očekivanja rasta i inflacije u eurozoni u 2018. godini a funkcioneri signalizirati zaoštravanje monetarne i fiskalne politike”, procjenjuje Williamson.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *