Šta će biti sa eurom: Njemačka politika i Mario Draghi drže investitore u neizvjesnosti

Berzanski brokeri će vjerovatno sa strahom gledati na Frankfurt u novoj sedmici. Evropska centralna banka (ECB) će u četvrtak donijeti odluku o svom daljem kursu u monetarnoj politici. Očekivanja da će centralna banka uskoro povećati kamatne stope nedavno je gurnula euro na trogodišnji najviši nivo i privremeno zaustavila glavni berzanski indeks na Frankfutskoj berzi DAX.

Investitori nestrpljivo čekaju šefa ECB Marija Draghija da ublaži špekulacije u vezi sa kamatnim stopama kako bi se spriječila dalja aprecijacija jedinstvene evropske valute.

“Tržište će morati da prilagodi svoj preoptimističan pogled”, kaže analitičar Commerzbank Antje Praefcke povodom sastanka ECB-a. “Ovo ukazuje na potencijalno snažno prilagođavanje kursa eura nadolje.” Opterećujući faktor za euro takođe bi mogla biti njemačka politika. Ako SPD odbaci veliku koaliciju sa CDU-om na svom partijskom kongresu u nedjelju, stručnjaci očekuju da će valuta oslabiti.

Snažna zajednička valuta čini robe kompanija skupljim u svjetskoj trgovini i ograničava njihovu konkurentnost. DAX je uspio prošle sedmice otresti euro-brige usljed nada u robusne korporativne bilanse te je dobio na vrijednosti jedan odsto dostigavši 13.400 poena. “Ne vidim razloga da ne budem optimista za dionice”, kaže strateg berzanskih tržišta Robert Halver iz Bader banke. “Jaka globalna ekonomija pruža podršku i ne mislim da je monetarna politika stvarno restriktivna.”

Kakva kretanja će biti u svjetskoj ekonomiji, u novoj nedjelji treba da pokažu brojni ekonomski podaci. U srijedu će PMI eurozone vjerovatno jasno staviti do znanja da čvršći euro i više cijene roba neće ugroziti korporativni sentiment, kažu analitičari Commerzbanka. Nešto prije odluke ECB-a o kamatnoj stopi u četvrtak, indeks Ifo dat će informacije o raspoloženju u njemačkoj privredi. Analitičari očekuju stabilizaciju na visokom nivou.

Check Also

Prosječna zarada u junu 530 eura

Prosječna zarada (bruto) u junu u Crnoj Gori iznosila je 792 eura, dok je prosječna …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *