Naslovne strane dnevnih novina za 22. januar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Pomagati bogate javni je interes

Ustavni sud je odlučio da smanjivanje PDV-a na sedam odsto hotelima sa četiri i pet zvjezdica nije kršenje ustava i diskriminacija, jer smatraju da je pomaganje vlasnicima luksuznih hotela javni interes jer se doprinosi regionalnom razvoju. To je navedeno u obrazloženju odluke koju su iz Ustavnog suda protekle sedmice poslali u Skupštinu, iako su je donijeli još 31. oktobra prošle godine.

Dodatne mjere protiv šverca

Iz Ministartva finansija najavili su juče za TV Vijesti da će narednih dana sprovesti dodatne mjere protiv crnog tržišta cigareta. Tri povećanja akciza na duvan za godinu dana doveli su do toga da najjeftinija cigareta u legalnoj prodaji koštaju dva i po eura. To je izazvalo cvjetanje crnog tržišta gdje se iste ili slične cigarete mogu kupiti od 80 centi do 1,2 eura.

Lider a ima najniži minimalac u regiji

Iako je Crna Gora lider u regionu njena minimalna zarada od 193 eura, utvrđena još 2013. godine, najmanja je u regionu. Veći iznos minimalne zarade postoji i u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Kosovi i Makedoniji, iako su kod njih manje zvanične prosječne zarade. U regionu minimalna zarada iznosi od 45 do 53 odsto prosječne zarade a u Crnoj Gori 37 odsto.

Dnevne novine

CEDIS počeo primjenu nove metodologije

Početak ove godine donio je novine u radu CEDIS-a, jer je počela primjena Metodologije za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje distributivnog sistema električne energije, koju je donijela Regulatorna agencija za energetiku (RAE). Tako su svi korisnici, kod kojih se mjeri snaga iznad 34,5 kilovati (kW), dužni da potpišu Ugovor o priključenju na distributivni sistem električne energije sa ugovorenim snagama.

Amazon otvara prodavnica bez kasa

Američka kompanija za prodaju putem interneta Amazon” danas će u Sijetlu, nakon godinu dana dugog najavljivanja, otvoriti supermarket koji će funkcionisati bez kasa. Novi koncept prodavnice oslanja se na kamere i senzore, koji prate šta kupci uzimaju sa polica i šta vraćaju nazad. Da bi korisnici započeli kupovinu, neophodno je da skeniraju aplikaciju za pametne telefone Amazon Go. Kupci će moći da nađu jela za ponijeti”, kao i druge prehrambene prozvode.

ZAŠTITIĆEMO SE OD VALUTNOG RIZIKA PRIJE OTPLATE GLAVNICE

Ministarstvo finansija donijeće blagovoremeno odluku o minimalizovanju valutnog rizika u aranžmanu sa kineskom Exim bankom, što će omogućiti da spremni dočekamo 2021. godinu kada se aktivira otplata glavnice kredita za auto-put, saopšteno je Dnevnim novinama u ovom Vladinom resoru.

Dan

Povećanje PDV-a osiromašiće poljoprivrednike

Mogućnosti za razvoj poljoprivrede su ograničene, pa će povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) još više osiromašiti poljoprivredne proizvođače i smanjiti njihovu konkurentnost, ocijenili su sagovornici “Dana. Oni su naveli i da destabilizovane klimatske promjene imaju značajne negativne socioekonomske posledice po poljoprivredu.

Privredni lešinari i profiteri hoće Rudnik

Nakon što su manjinski akcionari Elektroprivrede poručili da je neophodno obezbijediti nižu cijenu uglja za potrebe Termoelektrane, iz Sindikata Rudnika uglja pozvali su predstavnike EPCG da javno saopšte po kojoj cijeni plaćaju ugalj iz Berana, a po kojoj ugalj iz pljevaljskog rudnika. Iz sindikata Rudnika uglja pozdravljaju inicijativu svih onih koji pozivaju da se otvore novi kopovi u Matarugama i Maoču, kao i na drugim lokacijama, ali istovremeno upozoravaju da o tim poslovima mogu da govore jedino ljudi iz struke i nauke, a nikako samozvani eksperti.

Zaustaviti nerazumno zaduživanje države

Građanski pokret URA priprema predlog memoranduma o zaustavljanju daljeg rasta javnog duga, što u suštini predstavlja moratorijum na dalje zaduživanje za finansiranje tekuće potrošnje, najavio je potpredsjednik te partije Miloš Konatar u intervjuu za “Dan”.

Pobjeda

Popović: Generator razvoja ekonomije

Doprinos nacionalnog avio-prevoznika Montenegro erlajnza (MA) crnogorskoj turističkoj privredi je, prema rezultatima istraživanja tržišta, između 150 i 200 miliona eura na godišnjem nivou, saopštio je komercijalni direktor Dragan Popović i dodao da kompanija predstavlja značajan generator razvoja ekonomije.

Uskoro novi nalaz revizije koncesija na šume

Tokom februara DRI će objaviti novi izvještaj revizije “Efikasnosti obračuna i naplate prihoda od korišćenja šuma. Revizijom su obuhvaćeni Uprava za šume, Poreska uprava u dijelu obračuna i naplate koncesione naknade i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja kao državni organ koji hijerarhijski ima vodeću ulogu u procesima upravljanja šumskim resursima.

Počeli pripremni radovi na sanaciji obalnog zida

Pripremni radovi na sanaciji obalnog zida u kompaniji Port of Adria počeli su ovih dana, što je ujedno i posljednja aktivnost iz obaveznog investicionog programa, koji je sproveo novi većinski vlasnik Global ports saopšteno je iz te firme.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *