Srbija: Sa 115 na 30 banaka

Rast bruto domaćeg proizvoda Srbije od 3,0 odsto je vrlo ostvariv, a bankarski sektor je u mogućnosti da podrži takva očekivanja, izjavio je Veroljub Dugalić.

“Bankarski sektor je likvidan i biće spreman da podrži i omogući rast BDP-a od 3,0 odsto, čak i više od toga. U našim uslovima ne bi bio iznenađenje ni mnogo veći rast s obzirom na osnovu u odnosu na koju se računa rast BDP-a”, rekao je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije na konferenciji za novinare u UBS.

Pomenutu stopu rasta, smatra on, nije teško ostvariti ukoliko se realizuju sve najavljene investicije i ako ne budemo imali vanredne okolnosti, kao što su prije par godina bile poplave, a prošle godine suša.

Dugalić je rekao i da je neprimjeren i netačan podatak da u Srbiji postoji 37.000 stambenih kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima i da se iz tog podatka izvode brojne manipulacije. Prema podacima UBS-a, zaključno sa 8. januarom 2018. godine bilo je 17.684 stambenih kredita indeksiranih “švajcarcima”, u ukupnom iznosu od 77,2 milijarde dinara, dok je kreditnih partija indeksiranih eurima bilo 89.669, u vrednosti od 300,7 milijardi dinara.

“Rast BDP od 3,0 procenta, u odnosu na ono što smo imali prethodnih godina, značajan je pomak i to utiče na povećanje zaposlenosti, na povećanje standarda i onda se to odražava na korišćenje kredita”, dodaje Dugalić.

Između bankarskih kredita i investicija, kako naglašava, postoji direktna veza, jer ukoliko dođe do velikih investicionih ulaganja, ona po pravilu podrazumijevaju i korišćenje većeg obima bankarskih kredita.

Upitan da prokomentariše trend smanjivanja broja banaka u Srbiji, kojih je krajem 2000. godine bilo 115, a danas ih je 30, Dugalić je rekao da je to opšti trend svuda u svijetu, jer je konkurencija nemilosrdna i malim bankama je u takvoj tržišnoj utakmici sve teže da opstanu.

Iz tog razloga dolazi do spajanja, preuzimanja i ukrupnjavanja, što, kako ističe, nije ništa negativno i ne utiče loše na korisnike finansijskih usluga.

Dodaje i da je dobro i pozitivno što domaći preduzetnici postaju vlasnici stranih banaka i što domaći kapital ulazi u bankarski sektor više nego ranije.

Broj zaposlenih u bankarskom sektoru Srbije je 2017. godine iznosio 23.342, što je značajan skok u odnosu na 18.914 zaposlenih iz 2002. godine, ali manje nego 2008. kada ih je bilo 32.342.

B92

Check Also

Top 10 najvećih kompanija u Indiji

Kada je Indija bila domaćin 13. samita BRICS-a u septembru 2021., bila je šesta po …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *