NBS: Kuvajtski dinar na kursnoj listi

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je na današnjoj sjednici doneo novu Odluku o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu, piše u saopštenju NBS.

Kako se navodi u saopštenju na listu valuta kojima se može trgovati na deviznom tržištu u Srbiji, i u formi deviza i u formi efektivnog stranog novca, uvode se dve nove valute – bugarski lev i rumunski lej.

Omogućava se trgovina u formi deviza onim valutama kojima je do sada bila omogućena trgovina samo u formi efektivnog stranog novca, i to – mađarskom forintom, poljskim zlotom, češkom krunom, konvertibilnom markom i hrvatskom kunom, a uvodi se kuvajtski dinar na kursnu listu za devize NBS.

Navedene novine su usvojene donošenjem nove Odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu, imajući u vidu znatnije izmjene koje se usvajaju, kao i činjenicu da su u posljednjih nekoliko godina već izvršene izmjene i dopune postojeće odluke (zbog uvođenja novih valuta i novih učesnika na deviznom tržištu).

Pri donošenju odluke o uvođenju rumunskog leja i bugarskog leva na kursnu listu, NBS se rukovodila učešćem i značajem Rumunije i Bugarske u spoljnotrgovinskoj razmjeni Srbije, kao i potencijalima za jačanje i unaprjeđenje ekonomske saradnje sa tim zemljama u narednom periodu.

U obzir je uzet i konstantan rast broja državljana Rumunije i Bugarske koji posjećuju Srbiju.

Očekuje se da uvođenje ove dve valute podsticajno utiče i na realizaciju zajedničkih ekonomskih projekata Srbije sa Bugarskom i Rumunijom.

Na ovaj način se omogućava zamjena bugarske i rumunske valute za dinare i obrnuto, u skladu sa prisutnim interesovanjem, naročito u pograničnim područjima.

Takođe, prilikom donošenja odluke o uvođenju rumunskog leja i bugarskog leva na kursnu listu uzeta je u obzir i činjenica da je kreditni rejting ovih zemalja investicionog ranga, kao i da su obije zemlje članice Evropske unije.

Bugarski lev i rumunski lej će se uključiti na listu deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju, kao i na listu efektivnog stranog novca koje ovlašćeni menjači i javni poštanski operator mogu da kupuju i prodaju na domaćem deviznom tržištu.

Obe valute će se uključiti i na kursnu listu za devize NBS.

Bugarska valuta će biti uvedena na kursnu listu pod nazivom “bugarski lev” sa slovnom oznakom BGN i numeričkom oznakom 975, dok će rumunska valuta biti uvedena pod nazivom “rumunski lej” sa slovnom oznakom RON i numeričkom oznakom 946.

Na listu valuta kojima banke i NBS mogu da trguju u formi deviza uključiće se i valute kojima je do sada bilo moguće trgovati samo u formi efektivnog stranog novca – mađarska forinta, poljski zlot, češka kruna, konvertibilna marka i hrvatska kuna.

Narodna banka Srbije je prilikom donošenja ovakve odluke uzela u obzir sve veće potrebe i zahtjeve privrednih subjekata zainteresovanih za otvaranje računa u navedenim valutama i trgovinu pomenutim valutama u formi deviza.

Istovremeno, odlučeno je i da se kuvajtski dinar ponovo uključi na kursnu listu za devize NBS.

Ovakva odluka donijeta je uzimajući u obzir da u navedenoj valuti postoje ugovori o zajmu odobreni budžetskim korisnicima, kao i da će se u ovoj valuti povlačiti sredstva u okviru narednih tranši kredita.

Na taj način Srbija će ostvariti uštede kroz smanjenje troškova korišćenja posredničkih valuta (euro ili američki dolar) u kreditnim aranžmanima zaključenim u kuvajtskim dinarima.

Time se povećava efikasnost servisiranja plaćanja odnosno naplate po postojećim (i budućim) kreditima u ovoj valuti u kojima NBS ima ulogu agenta Republike Srbije.

Ujednačavanje liste valuta za devize poslovnih banaka i NBS veoma je važno i sa aspekta očuvanja finansijske stabilnosti, odnosno mogućnosti da NBS obezbjedi svaku valutu kojom je moguće trgovati na domaćem deviznom tržištu.

Navedena Odluka stupa na snagu 1. februara 2018. godine.

Capital.ba

Check Also

EU i Južna Koreja: SAD diskriminišu strane proizvođače električnih vozila

Većina električnih vozila neće biti pogodna za odobravanje poreznih kredita zbog zakonske odredbe u SAD-u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.