Svakom građaninu daju oko 3000 dolara kako bi im nadoknadili sve veće troškove života

Saudijska Arabija planira da svojim građanima podijeli 50 milijardi rijala (13 milijardi dolara) kroz poseban program kako bi im nadoknadila sve veće troškove života.

Novac i vojnicima

Kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud naredio je vladi da isplati po 1.000 rijala (oko 266 dolara) državnim službenicima svakog mjeseca tokom 2018. godine. “Dodjeljivanje 50 milijardi rijala kroz ovaj dekret ukazuje na brigu našeg državnog rukovodstva za udobnost i kvalitet života ljudi”, rekao je lokalnim medijima Awwad bin Saleh Alawwad, saudijski ministar kulture i informiranja.  Saudijska vlada zapošljava  oko 1,2 miliona ljudi.

Penzionerima , kao i saudijskim vojnicima koji se bore na frontovima protiv Jemena, biće takođe dodijeljen bonus i to u visini od po 1330 dolara. Vlada je odlučila i da pokrije troškove PDV-a u nekim slučajevima, uključujući i kupovinu prve nekretnine. Kraljevski plan o isplati novca podanicima trebalo bi da nadoknadi nedavni porast poreza od pet posto na osnovne proizvode kao što su hrana i komunalije, te gotovo udvostručenje troškova benzina. To je povećanje cijena bilo dio nastojanja kraljevine da se riješi budžetskog deficita, procijenjenog na 52 milijarde dolara.

Vlada je takođe saopštila kako planira da smanji povlastice članovima kraljevske porodice, što je razljutilo mnoge članove saudijske elite. Vlasti su uhapsile 11 ljutitih prinčeva nakon što su se okupili na jednom od vrlo rijetkih protsta ispred kraljevske palate. Protest je potekao iz još jednog kraljevskog dekreta koji je, po riječima šejha Saud Al Mojeba u saopštenju CNN-u  “zaustavio plaćanje od strane države članovima kraljevske porodice da pokriju svoje račune za struju i vodu”. Saudijska Arabija najavila je još nekoliko mjera štednje za rješavanje rastućeg duga zemlje.

Diverzifikacija ekonomije

Prošlog mjeseca, Saudijci su  predstavili 19,2 milijardi dolara težak program namijenjen rastu privatnog sektora. “Jedini način da se dobije oporavak rasta u 2018. je kroz fiskalni podsticaj”, rekao je Bloombergu Crispin Hawes, direktor londonske kompanije za politiku rizika.

U skladu s projektom Vision 2030, koji ima za cilj otvaranje zemlje i diverzifikaciju ekonomije,  princ Mohammad bin Salman donio je stroge kazne u borbi protiv korupcije uhapsivši 200 najbogatijih pojedinaca u zemlji, čija se imovina procjenjuje na 800 milijardi dolara. Saudijski funkcioneri ponudili su slobodu pritvorenim ekonomistima, članovima vladarske kuće i ministarima u zamjenu za 70 posto njihovog bogatstva, a ta bi svota mogla mogla nadmašiti milijarde namijenjene finansiranju razvojnih programa.

Check Also

Početak škole uz poklon popust NLB Banke na online kupovinu NLB Visa karticama

Za spreman početak školske godine, NLB Banka će za svaku kupovinu NLB Visa karticama, na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *