Rusko-kineske rezerve zlata će uzdrmati dominaciju dolara

Zlatne rezerve koje su nagomilale Kina i Rusija mogle bi da se posmatraju kao dio strategije da se u međunarodnoj trgovini napusti praksa denominovanja u američkim dolarima, kaže ekspert za plemenite metale Ronan Manli iz singapurske kompanije “BullionStar”.

Manli je rekao da je kod ove dvije zemlje prisutno gomilanje zlatnih rezervi, kako bi se možda u budućnosti vratile valutama koje pokriće imaju u zlatu i napustile globalnu dominaciju američkog dolara, koji više nije podržan zlatom.

“Kina i Rusija u posljednjih 10-15 godina agresivno akumuliraju svoje rezervate zlata”, navodi on, dodajući da je prije samo deset godina svaka od te dvije zemlje imala oko 400 tona zlata ili manje od toga.

Sada ove dvije zemlje, kako ističe, zajedno drže 3.670 tona zlata.

“Interesantno je da i Rusija i Kina objavljuju i promovišu svoje zlatne rezerve i javno se odnose prema zlatu kao strateškoj monetarnoj aktivi. Oni od toga ne prave tajnu. S druge strane, SAD rade suprotno i stalno umanjuju stratešku ulogu zlata”, napominje Manli.

Prema njegovom mišljenju, za Rusiju i Kinu zlato je jedina strateška monetarna aktiva koja bi mogla da obezbijedi nezavisnost od američkog dolara.

Manli je, takođe, rekao da je moguće da dvije zemlje drže mnogo više zlata nego što objavljuju kroz zvanične izvještaje, zahvaljujući mnogim kanalima preko kojih mogu da kupuju taj plemeniti metal.

“Ako bi Kina i Rusija zajedno pokazale da imaju više zlata na udruženoj osnovi nego SAD, to bi, čak i simbolično, bio udarac američkom dolaru i poziciji SAD-a u globalnoj ekonomiji”, zaključio je stručnjak za plemenite metale iz Singapura, Ronan Manli.

Check Also

Sve kapacitete upotrijebiti za novo kreditiranje i sprovođenje moratorijuma

Banke sve raspoložive kapacitete treba da koncentrišu na novo kreditiranje, primjenu mjera za ublažavanje posljedica …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *