Migel Kansi Mafrtins: Mamula će biti restaurirana u spa rizort i muzej

Dodajte komentar

U toku je čišćenje ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, na kojem bi nakon toga trebalo da krene konzervacija i restauracija tvrđave, koja bi bila “pretvorena” u hotelski objekat visoke kategorije sa 5 zvjezdica. Takođe, zakupac, švajcarski Orascom, obavlja aktivne razgovore sa nadležnim institucijama, zaduženim za kulturno-istorijsko nasljeđe, kako bi odredili šta se može raditi.

“Ostvro Mamula sa tvrđavom Lastavica treba konzervirati koliko je to moguće, ali budući da smo u 21. vijeku, takođe, mora se dodati malo savremenog uticaja”, kazao je vlasnik arhitektonskog studija MCM dizajn, Portugalac, Migel Kansi Martins, čiju je agenciju angažovao predsjednik Orascoma, Samir Saviris.

Kako je kazao, izazov je balans između  želja zakupca u odnosu na nasljeđe, tj tvrđavu.

“Takođe moram da kažem da su tehnički propisi u današnje vrijeme prilično strogi, jedan hotel mora da ispunjava niz strogih propisa po pitanju, recimo, ventilacije, grijanja, protivpožarnog sistema sa automatskim prskalicama, a sve te stvari traže prostor i ima efekat po postojeći objekat. To je izazov za nas kako da ispunimo sve te tehničke uslove, kako da to što više arhitektonski prikrijemo, da što manje stvari uklonimo. Na kraju, ipak, moramo da napravimo hotel koji ispunjava sve  stroge tehničke kriterijume”, kazao je Kansi Martins

Sačuvati arhitekturu ostrva što je više moguće, da intervencije budu minimalne, iskoristiti prostorije koje su nekad služile za smještaj topova i pretvoriti ih u sobe sa pogledom, iskoristiti sav raspoloživi prostor radi funkcionalnosti budućeg hotela, to je u osnovi ovog projekta, naglašava Migel Kansi:

“Imaćemo nekoliko barova, restorana, sobe, male bazene, spa, i sve to treba da bude integrisano u postojeći prostor bez nekih većih intervencija na objektu”, precizirao je Migel Kansi.

Na ostvru Lastavica biće hotel sa pet zvjezdica, ali takođe i muzej koji će biti otvoren za sve posjetioce, ne samo za goste hotela. To će biti mali muzej koji će predstavljati istoriju ostrva na kojem će istovremeno biti moguće popiti i piće ili naručiti hranu, pojašnjava on:

“I van sezone cijelo ostrvo će biti dostupno svim posjetiocima, a u suštini to će biti spa rizort. Kompleks sa različitim tipovima soba, uopšte – biće iskorišteni postojeći prostori, mada radimo i na izgradnji novih prostora koji će biti prekriveni vegetacijom. Trenutno puno čistimo ostrvo, jer želimo da posjetioci mogu cijelog da ga obiđu, da povežemo sve njegove djelove i na kraju i najteži dio – a to je da tehnički sve prikrijemo da sve intervencije imaju minimalni efekat po cijelo ostrvo”, objasnio je Migel Kansi.

Novog dijela praktično neće biti. Dodaće se određene nove funkcionalnosti, biće obavljene modifikacije na zidovima sa laganim strukturama, metalima i drvetom, neke sobe biće prekrivene vegetacijom, kao kamuflaža za podmornice, jer, kako Kansi pojašnjava, ne bi imalo smisla biti na ovom predivnom ostrvu, a jedine raspoložive sobe da liče na ćelije.

Podsjetićemo, u restauraciju ostrva i tvrđave, predviđeno je ulaganje od 15 miliona eura. Pred kraj 2015. godine, tačnije 29. decembra, Skupština Crne Gore dala je “zeleno svjetlo” za ugovor o dugoročnom zakupu lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, na period od 49 godina. Ugovor su deset mjeseci prije toga potpisali tadašnji ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović i predsjednik Orascom Development Holdinga, Samih Saviris.

Mamula je dijamant

“Kada su me pozvali i kada sam prvi put došao ovdje ja sam se zaljubio u ovo ostrvo i rekao sam sebi da ovdje treba da uradimo nešto stvarno posebno. Jer, kako je i Crna Gora tek odnedavno nezavisna smatrao sam da ne bi bilo fer za cijelu državu da jedno ovakvo blago uništimo. Dakle, to su od samog početka bile moje prve impresije, ako hoćete i moji veliki strahovi, kako da restauriramo cijelo ostrvo, kako da u njega integrišemo sve one stvari o kojima sam već govorio. Imam određeno iskustvo u ovoj oblasti, ali smo ipak svi mi u timu dodatno pročitali puno knjiga i konsultovali se sa brojnim ekspertima kako bismo sve uradili na pravi način”, kazao je on. Upitan kako bi riječju opisao Mamulu, Migel Kansi je kratko kazao: “Dijamant. To je mali neobrađeni dijamant i stoga moramo da budemo jako pažljivi kada ga budemo obrađivali”, zaključio je on.

Izvor i foto: Radio Jadran

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *