Francuzi kupuju beogradski aerodrom “Nikola Tesla”

Francuska kompanija “VINCI Airports” pobijedila je na tenderu za koncesiju za beogradski Aerodrom Nikola Tesla, prenose mediji pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema najavama, Vlada Srbije je na sjednici odlučivala o tome i prema izvještajima medija koncesiju povjerila francuskoj kompaniji.

VINCI Airports je ponudio 501 milion eura za 25 godina, uz investicionu obavezu od 732 miliona eura, a godišnja taksa na koncesiju će biti od pet do 16 miliona eura, piše “Kurir” pozivajući se neimenovane izvore.

Prema informacijama dostupnim na internetu, radi se o kompaniji osnovanoj 1996. godine, koja je firma-kćerka kompanije “Vinci”, sa 35 aerodoma u svijetu – 12 u Frnacuskoj, deset u Portugalu, šest u Dominikanskoj Republici, tri u Kambodži, dva u Japanu i po jednim u Čileu i Brazilu.

“VINCI Airports” godišnje opslužuje 132 miliona putnika i više od 200 aviokompanije, uz vrijednost poslovanja višem od milijardu eura u 2016. godini.

Ponude za koncesiju su, osim ove kompanije, dostavili švicarsko-francuski konzorcij “Zurich Airport” sa kompanijama “Eiffage” i “Meridiam Eastern Europe Investments”, indijsko-grčki konzorcij “GMR Infrastructure ltd” i “Terna” i južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcij “Inceon international Airport corporation”, “Yatirimlari ve Islatme”, “VTB capital infrastructure”.

Check Also

Značajan pad američkog dolara

Na valutnim tržištima vrijednost dolara znatno je pala u odnosu na korpu šest najvažnijih svjetskuh …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *