Osnivač Ubera prodaje trećinu udjela u kompaniji

Suosnivač Ubera Travis Kalanick, koji je u junu pod pritiskom dioničara podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora, prodaje gotovo trećinu svog 10-postotnog udjela u toj kompaniji za posredovanje u uslugama prevoza, za oko 1,4 milijarde dolara.

Kalanickova prodaja je dio dogovora s konzorcijumom predvođenim japanskom korporacijom SoftBank Group, koji preuzima 17,5 posto udjela u Uberu, uglavnom kupovinom dionica od ranih investitora i radnika.

SoftBank je prošle nedjelje postigao sporazume s dioničarima spremnima na prodaju, a posao će biti zaključen početkom ove godine, doznaje se iz Ubera.

Prema ponudi Softbanka, vrijednost Ubera iznosi 48 milijardi dolara, oko 30 posto manje od prethodne procjene od 68 milijardi dolara. Međutim, ulagački konzorcijum takođe planira da uloži 1,25 milijardi dolara svježeg kapitala u kompaniju pri staroj, višoj procijenjenoj tržišnoj vrijednosti.

Kalanick je ponudio prodaju polovine svojih dionica, ali zbog postojanja ograničenja koliko će SoftBank kupiti, prodaće ih samo 29 posto, kazao je Reutersu izvor upoznat sa situacijom.

Ostali ulagači takođe neće moći da prodaju onoliko dionica koliko su se nadali, a zbog postojanja raširenog interesa za prodaju.

Bivši glavni izvršni direktor tvrtke Kalanick posjeduje 10 posto kompanije, što znači da će se prodajom ‘rasteretiti’ 2,9 posto dionica Ubera te zaraditi oko 1,4 milijarde dolara, kazao je izvor.

Prodaja bi Uberovog suosnivača po prvi put učinila milijarderom, i to ne samo na papiru. Naime, Kalanick nikad prije nije prodao dionice kompanije koju je vodio gotovo deset godina, rekao je izvor.

SEEbiz

Check Also

Prosječna zarada u junu 530 eura

Prosječna zarada (bruto) u junu u Crnoj Gori iznosila je 792 eura, dok je prosječna …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *