Redžepagić: Negativne kamatne stope su realnost

Mogućnost uvođenja negativnih kamatnih stopa na depozite u narednom periodu ne bi trebalo isključivati jer je to već neko vrijeme naša realnost, saopštio je izvršni direktor NLB Montenegrobanke zadužen za prodaju i inovacije Dino Redžepagić.

On je istakao da su, u uslovima povećane likvidnosti, sve veće evropske komercijalne banke, kao i centralna, već uvele negativne kamatne stope.

“Stoga se taj trend može nastaviti, ukoliko ne dođe do bitnijih promjena na evropskom finansijskom tržištu”, rekao je Redžepagić, prenosi CdM.

U prošloj godini se, kako je ukazao, osjetio trend rasta potražnje za kreditima, pa je ukupno kreditno zaduženja građana na kraju novembra iznosilo više od 175 miliona eura.

“Kamatne stope u kontinuitetu imaju trend pada i na istorijskom su minimumu kada je naše tržište u pitanju, a na budući trend uticaće prvenstveno kretanja na međunarodnim tržištima i kreditni rejting Crne Gore”, smatra Redžepagić.

Prema njegovim riječima, dobit NLB Montenegrobanke u prošloj godini biće veća od pet miliona eura, što je u skladu sa planovima.

CdM

Check Also

Završen prvi CBCG FinTech Hackaton: prva nagrada za „Budućnost“

Svečanim proglašenjem pobjednika večeras je završen prvi CBCG FinTech Hackathon na temu „Budućnost digitalnih bankarskih …

One comment

  1. korisnik kredita

    Kada bude maksimalna EKS na kredite 1,5% kao što je u EU, moguće je da tada na depozite kamatna stopa bude negativna….., do tada ,,babi se snilo što joj milo bilo”….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *