Akumuliran gubitak od 157 miliona pokriven iz kapitala i emisione premije

Dodajte komentar

Skupština akcionara Elektroprivrede (EPCG), usvojila je većinom glasova finansijski izvještaj za prošlu godinu, a akumulirani gubitak od oko 157 miliona eura pokriven je iz kapitala kompanije i sredstva emisione premije. S druge strane, 51 milion eura biće prenesen kao neraspoređena dobit.

Prema odluci Skupštine, 8,6 miliona eura gubitka pokriće se iz sredstava emisione premije, a oko 148,4 miliona smanjenjem osnovnog kapitala EPCG.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Đoko Krivokapić, obrazložio je da je Vlada predložila da se akumulirani gubitak pokrije, i naveo da se oko 150 miliona eura na ime gubitka odnosi na procjenu imovine urađene 2010. godine.

“Skupština je većinom glasova odlučila i da se neraspoređena sredstva od oko 51 milion prenesu u ovu godinu kao neraspoređena dobit, a o tim sredstvima odlučivaće akcionari na nekoj od narednih sjednica. Dio manjinskih akcionara bio je protiv tih odluka, jer smatraju da nijesu u skladu sa Zakonom o energetici, ni Ustavom. Oni su zatražili da se predoči koliki će iznos od sredstava po tom osnovu pripasti italijanskoj A2A koja je izašla iz menadžmenta crnogorske elektroenergetske kompanije. Po njihovom mišljenju, A2A neće biti oštećena, već samo država i građani Crne Gore”, navode iz EPCG.

Skupština je usvojila i finansijske i konsolidovane finansijske iskaze za prošlu godinu, protiv kojih je glasao jedan broj manjinskih akcionara i pravni zastupnik A2A, Miloš Komnenić.

Finansijski direktor EPCG, Branislav Pejović, ocijenio je da je povoljna hidrometereološka situacija u prošloj godini uslovila povećanje proizvodnje u Hidroelektranama Perućica i Piva. Prema njegovim riječima, u prošloj godini smanjeni su i gubici na mreži, a ostvarena je i ušteda od 529.000 eura po osnovu smanjenja broja uposlenih za 60 radnika.

On je kazao da su od neizmirenih potraživanja iz ranijih godina naplatili 226,7 miliona eura, dok su kapitalna ulaganja iznosila 27,1 milion.

Akcionari su razmatrali i izmjene i prečišćen tekst Statuta, kao i odluke o izboru revizora i razriješenju i izboru članova Odbora direktora.

Potvrđena je preporuka Vlade da zastupnici državnog kapitala u EPCG budu: Samir HodžićĐoko KrivokapićLjubo Knežević i Ranko Milović.

Država Crna Gora ima 57,01 odsto akcija u EPCG, a italijanska kompanija A2A 41,74 odsto.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *