Nikšić: Uz nagrade “Inventa“ obilježena godišnjica Tehnopolisa

Za godinu postojanja u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis u Nikšiću organizovano je preko 400 događaja kojima je prisustvovalo 11.000 građana, a uspješno jednogodišnje poslovanje završeno je uručenjem nagrada “Inventa“.

Nagrade su dobili Ministarstvo nauke, Opština Nikšić, Tehnološki park “Intera” iz Mostara, RTV Nikšić, stanari Tehnopolisa – grafički studio “Bad Brain” i Biotehnički centar iz Bijelog Polja.

Za najboljeg radnika godine proglašen je projekt menadžer Đorđije Brkuljan, a specijalna nagrada uručena je higijeničarki Svetlani Zvicer.

Prema riječima direktora Tehnopolisa Ratka Batakovića za godinu dana generisano je pedesetak radnih mjesta, sa 40 partnera urađeno je šest velikih projekata, čija vrijednost prelazi 750.000 eura i otpočet je projekat brendiranja grada.

“Uspjeli smo da izgradimo visoko profesionalan tim, da izgradimo snažnu mrežu partnera, da napravimo veoma dobar rezultat i opravdamo ukazano povjerenje”, istakao je Bataković.

Osim podrške stand up pričama, Tehnopolis je pružao i usluge konsaltinga, pisanja biznis projekata i bio mjesto održavanja različitih događaja.

“Formirali smo privredni klub, privredni portal, četiri klastera, nekoliko značajnih inicijativa za sektor turizma što nam daje za pravo da vjerujemo da smo pokrenuli točak i generisali dobru energiju”, poručio je Bataković.

Ministarka Sanja Vlahović podsjetila je na iskorake koje je Crna Gora napravila u programima Evropske unije, ali i istakla zadovoljstvo rezultatima Tehnopolisa.

“Useljeni su prvi stanari, kod većina je poslovanje bilo uspješno. Tehnopolis gradi tim stručnih ljudi koji su aktivno uključeni u edukacije na međunarodnom nivou i koji su spremni da vode važne razvojne projekte”, kazala je Vlahović.

Prema njenim riječima kroz IPA fondove u narednoj godini obezbjediće se sredstva za specifikaciju tri laboratorija koje su planirane u Tehnopolis i za koje očekuje da najkasnije u 2019. budu opremljene i puštene u rad.

Predsjednik Opštine Veselin Grbović pohvalio je tim Tehnopolisa, na čelu sa Ratkom Batakovićem, istakavši da su za kratak period uspjeli da se visoko pozicioniraju u regionu i da stvore “sjajnu pozitivnu sliku” koju su prepoznali i predstavnici EU.

“Kada se počne priča o Nikšiću, svi govore o Tehnopolisu. To je jedna veika stvar. Tehnopolis ima velike šanse preko IPA projekata da ostvari nove prihode i treba ići u tom pravcu. Pred Tehnopolisom vidim izvanrednu perspektivu”, kazao je Grbović.

Događaju su prisustvovali brojne zvanice, a prikazan je i kratak film o Tehnopolisu.

Check Also

Javni dug Srbije premašio 27 milijardi eura

U 2020. godinu Srbija je ušla sa javnim dugom od 24,3 milijarde eura (oko 53 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *